Meer pech op reis: opmerkelijke toename van gebroken en verloren autosleutels

© istock

Vlaamse vakantiegangers kampen deze zomer met meer technische problemen in het buitenland. Opmerkelijk is de toename van het aantal afgebroken of verloren autossleutels, stelt VAB-Reisbijstand vast.

Het aantal technische problemen waarmee Vlamingen tijdens hun vakantie af te rekenen krijgen, zijn in de maand juli van dit jaar met 4 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat komt vooral door problemen met sleutels – afgebroken of verloren – die met bijna een kwart, 23 procent, zijn gestegen.

Dat sleutelprobleem blijkt overigens niet zo makkelijk op te lossen. “Voor auto’s met een verloren sleutel wordt altijd eerst geprobeerd om de reservesleutel vanuit België te halen. Pas als dat niet lukt, wordt een nieuwe sleutel aangevraagd, wat een lange procedure is: een takelaar moet de auto naar een officiële merkdealer brengen en je hebt hiervoor het inschrijvingsbewijs en je identiteitskaart nodig. Haal die documenten dus ook altijd uit je auto”, verduidelijkt VAB-woordvoerder Joni Junes aan De Zondag.

Het blijft volgens VAB verstandig om altijd je reservesleutel mee te nemen wanneer je met de wagen reist, ‘maar bewaar die dan uiteraard niet in de auto’.

Behalve sleutelproblemen, registreert VAB ook meer bandenpech. Het aantal pechgevallen met bandenpech nam dit jaar met 3 procent toe, omdat blijkbaar steeds minder auto’s blijkbaar over een reservewiel beschikken.

Voorts noteerde VAB-Reisbijstand dit jaar minder ongevallen op vakantie vast (-18 procent), maar wel meer ziekte bij de vakantiegangers (+15 procent). Op basis van de medische dossiers stelt de mobiliteitsorganisatie vast dat Turkije aan populariteit inboet als vakantiebestemming: 36 procent minder medische dossiers. De toeristische sector in Turkije lijdt onder de terreuraanslagen en de recente mislukte staatsgreep.

Het vakantieland met de meeste Vlaamse pechvogels is Frankrijk (47 procent) voor Nederland (13 procent) en Italië (10 procent). Daarna volgen nog Duitsland (9 procent) en Spanje (6 procent).

(Belga/DZ/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content