Marc Dutroux vraagt vrijlating

24/11/12 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

De procedure voor een eventuele voorwaardelijke vrijlating van Marc Dutroux is ingezet. De families van de slachtoffers en de overlevende slachtoffers hebben de zogenaamde 'slachtofferfiches' ontvangen.

Marc Dutroux vraagt vrijlating

© Belga

In de 'slachtofferfiches' kunnen slachtoffers hun bemerkingen en bezorgdheden meedelen aan de instantie, zijnde de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel, die over de invrijheidsstelling zal beslissen. Om van een eventuele voorwaardelijke vrijlating te kunnen genieten, die in theorie mogelijk is vanaf 30 april 2013 omdat Dutroux dan een derde van zijn straf heeft uitgezeten, moet Marc Dutroux eerst een positief advies bekomen van de gevangenisdirectie in Nijvel, waar hij momenteel opgesloten is.

Psychiaters en/of psychologen moeten daarvoor zijn mentale toestand en het risico op recidive beoordelen. De kans dat Dutroux effectief vrijkomt is echter zo goed als onbestaande, gezien de beroering die de zaak veroorzaakte en de recentelijk verstrengde regels voor voorwaardelijke vrijlating.

Dutroux zit al sinds 1996 in de gevangenis. In 2004 werd hij veroordeeld tot levenslang. In april vorig jaar vroeg Marc Dutroux al penitentiair verlof aan, zonder succes. Penitentiair verlof kan ten vroegste een jaar voor de voorwaardelijke vrijlating worden aangevraagd. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners