Maggie De Block: ‘Deze winter slaapt er niet één asielzoeker op straat’

© Lies Willaert

Een jaar geleden moest Maggie De Block in allerijl mensen van straat laten halen om te voorkomen dat ze zouden doodvriezen. Maar ondertussen is ze erin geslaagd om de instroom van asielzoekers te beperken.

Net een jaar geleden werd Maggie De Block (Open VLD) totaal onverwachts aangewezen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding en meteen werd ze geconfronteerd met een enorme opvangcrisis.

‘Door plaatsen bij te creëren hebben we er ondertussen voor kunnen zorgen dat iedere asielzoeker die in ons land arriveert en recht heeft op opvang die ook daadwerkelijk krijgt, en ik hoop dat ook zo te houden’, aldus De Block. ‘Ik maak me sterk dat er deze winter geen enkele asielzoeker op straat zal hoeven te slapen.’

Maar daar bent u niet zeker van?

De Block: De komende winter zal onze lakmoesproef worden. We worden wel geholpen door het feit dat de instroom het afgelopen jaar met meer dan 12 procent is gedaald en dat ook meer en meer mensen kiezen voor vrijwillige terugkeer, maar er gebeurt natuurlijk wel het een ander in de rest wereld. Bommen en granaten in Syrië, problemen in Congo, en ga zo maar door. Door zulke conflicten slaan veel mensen op de vlucht en kan het aantal asielaanvragen zo weer toenemen. Om wat buffercapaciteit te hebben, hou ik het transitcentrum van Houthalen-Helchteren nog open tijdens de wintermaanden.

Hoe komt het dat er op dit moment veel minder asielzoekers in ons land zijn dan pakweg een jaar geleden?

De Block:Omdat we er alles aan hebben gedaan om de instroom te beperken en de uitstroom te vergroten. En ook doordat we onze procedures opmerkelijk hebben kunnen inkorten. Een jaar geleden duurde een gewone procedure voor de behandeling van een asieldossier zestien maanden, nu is dat maar zes maanden meer en die termijn zal nog korter worden. Ook belangrijk is de verstrenging van de opvangwet. Daardoor hebben asielzoekers alleen nog recht op opvang als hun eerste aanvraag loopt of als hun tweede aanvraag ontvankelijk is verklaard. Anders worden ze niet opgevangen.

En komen ze in uw daklozenstatistieken terecht.

De Block:Dat is weer een andere zaak. De essentie is dat we er alles aan doen om mensen te overtuigen dat ze beter naar hun land van herkomst kunnen terugkeren als hun asielaanvraag is afgewezen. Doen ze dat niet vrijwillig, dan worden ze met een escorte teruggebracht, krijgen ze geen terugkeerpremie en mogen ze drie jaar lang de Schengenzone niet meer binnen. (AP)

Het volledige interview vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content