Louis Tobback haalt uit naar manke overheid

04/01/14 om 02:37 - Bijgewerkt om 02:37

Louis Tobback haalt uit naar manke overheid

Louis Tobback © Belga

Op de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van het stadsbestuur, de KU Leuven en de militaire overheid citeerde Tobback uit het recente boek "If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities" van Benjamin Barber.

"De Vlaamse overheid geeft vergunningen voor megashoppingcentra, maar trekt tegelijk geld uit om de leegstand van handelspanden in steden te verhelpen. Leuven krijgt hiervoor 21.000 euro. In gemeenten verdwijnen naar schatting 22.000 jobs, toch blijft diezelfde overheid beweren dat ze gemeenten ondersteunt. Ondanks deze sombere jobstijding wil geen enkele minister zijn speelgoed uit handen geven en blijft men geld vrijmaken voor eigen projecten, zonder prioriteiten te stellen", aldus Tobback. Hij herinnerde eraan dat de stad Leuven weliswaar ontsnapte aan jobverlies, maar ook de volgende jaren nog veel inspanningen zal moeten blijven doen.

Verzoening

De nieuwjaarsreceptie vond plaats op de eerste verdieping in de Universiteitshallen. Tobback herinnerde eraan dat in deze ruimte in augustus 1914 de universiteitsbibliotheek volledig in de vlammen opging. De brand was aangestoken door de Duitse bezetter. Op hetzelfde ogenblik gingen nog een honderdtal andere panden in de binnenstad in de vlammen op en werden heel wat Leuvenaars gefusilleerd.

"Dit jaar herdenken wij deze tragedie, te beginnen volgende week met de opening van de gerenoveerde toren van de centrale universiteitsbibliotheek. Alles wijst erop dat deze Duitse terreur, die diverse Belgische steden en gemeenten trof, het resultaat was van een vooropgezet plan om de bevolking te terroriseren. De herdenking van honderd jaar WOI zal echter volledig in het teken staan van verzoening", aldus Tobback.

Onze partners