Leterme benoemd als adjunct-secretaris-generaal van de OESO

16/09/11 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

De raad van de OESO heeft premier Yves Leterme benoemd tot adjunct-secretaris-generaal, de post die hij voor eind dit jaar opneemt.

Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een persmededeling.

Leterme wordt bij de OESO een van de vier adjuncten van secretaris-generaal Angel Gurria. "Ik ben verheugd mr. Leterme te mogen verwelkomen in onze organisatie", zegt Gurria in de korte mededeling. "Zijn vaardigheden en ervaring zullen essentieel zijn voor de rol die we spelen bij het helpen van overheden en burgers om de problemen van deze moeilijke tijden te boven te komen."

Leterme vervangt bij de OESO de Nederlander Aart De Geus, die de organisatie met zetel in Parijs eind augustus verliet. Leterme zal een van de vier adjuncten-secretaris-generaal zijn, naast de Italiaan Pier Carlo Padoan, de Amerikaanse Richard Boucher en Japanner Rintaro Tamaki. Leterme zal er verantwoordelijk zijn voor de materies sociale zaken en bestuur. Het gaat om zaken zoals onderwijs, werk, gezondheid, kmo's en territoriale ontwikkeling.

Leterme: 'Geen vaandelvlucht, maar herbronnen'
Leterme wil zijn vertrek uit de Belgische politiek geen vaandelvlucht noemen. "Al na de verkiezingsnederlaag van 2010 had ik beslist dat ik iets anders zou doen. De OESO biedt mij nu de kans om mij te herbronnen", zegt hij in tv-interviews. De geruchten dat Leterme de Wetstraat zouden verlaten, liepen al een tijdje. Toch kwam de aankondiging van het vertrek deze week voor de buitenwereld als een verrassing. Leterme had de beslissing om weg te gaan al langer genomen, maar moest door de politieke situatie langer dan gedacht op post blijven. Nu er hopelijk een nieuwe regering komt onder leiding van Elio Di Rupo, wou Leterme de kans grijpen die de OESO hem biedt, luidde het.

Leterme: 'Ik doe dit niet voor geld of glorie, maar voor de inhoud'

"Ik ben de politiek niet beu", zegt Leterme. "Maar het is nu aan anderen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Elio Di Rupo is diegene die ooit ook door Bart De Wever is aangewezen om de nieuwe premier te worden". De premier vreest niet dat mensen hem verwijten vaandelvlucht te plegen. "Ik doe dit niet voor geld of glorie, maar voor de inhoud", zei Leterme. De OESO was onder de indruk van het anticrisisbeleid dat ons land de voorbije jaren heeft gevoerd en de premier hoopt die expertise nu ten dienste te kunnen stellen van de OESO.

Leterme: 'Ik heb Wouter Beke gezegd: 'Je weet waar ik ben''

De in sommige media uitgesmeerde privébesognes van Leterme speelden geen rol bij zijn vertrek. Maar ook de media "moeten goed beginnen denken over hoe ze met politici omgaan", zegt de eerste minister. Een terugkeer naar de Belgische politiek sluit Leterme niet uit, maar ten vroegste over twee jaar. Intussen kan hij altijd nog achter de schermen iets voor zijn partij CD&V betekenen. "Ik heb Wouter Beke gezegd: je weet waar ik ben". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners