Leterme: ‘België heeft crisis kunstmatig opgevangen’

© Reuters

‘Onze sociale welvaart wordt onbetaalbaar, tenzij er weer jobs worden gecreëerd in de privésector. Ons land heeft de crisis goed opgevangen, maar op een kunstmatige manier,’ zegt voormalig premier Yves Leterme.

België heeft de schokken van de economische crisis goed opgevangen, maar op een kunstmatige manier. Dat zei voormalig premier Yves Leterme (CD&V) in De Zevende Dag op Eén. Leterme doelt op de jobcreatie door de overheid, onder meer met dienstencheques. “We gaan nooit overleven zonder maakindustrie”, vulde N-VA-voorzitter Bart De Wever aan.

“Onze sociale welvaart wordt onbetaalbaar, tenzij er weer jobs worden gecreëerd in de privésector”, maakte Yves Leterme, adjunct-secretaris-generaal van de OESO, duidelijk. Daarvoor is een verlaging van de loonkost nodig, maar ook meer. “Je kan concurrentiekracht niet reduceren tot loonkost, ook zaken als onderzoek & ontwikkeling, het technisch onderwijs en het oplossen van de files zijn belangrijk.”

Volgens Bart De Wever, die zijn kiescampagne focust op economische thema’s, is het mogelijk opnieuw aan te knopen met Duitsland en andere sterke Noord-Europese economieën. “We gaan nooit overleven zonder maakindustrie. Je kan niet leven van ideeën en diensten alleen.”

Eerder in de uitzending ging De Wever in debat met Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, die het met de N-VA’er eens was dat het bij de verkiezingen van volgend jaar over de economie moet gaan. “We hebben net een staatshervorming gestemd, het is nu wel even goed geweest met het institutionele verhaal”, zei ze. “Maar het gaat echt niet zo slecht als N-VA drie keer per dag herhaalt.” De Wever lanceerde daarop nog eens een oproep om samen te werken: “De centrumrechtse partijen moeten de handen in elkaar slaan.” De Antwerpse burgemeester droomt nog steeds van een sociaal-economische hervorming naar Duits model na de verkiezingen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content