Leerkrachten in spe moeten toelatingsproef afleggen

© Thinkstock

De volgende Vlaamse regering plant een toelatingsproef voor nieuwe leraren. Dat zijn N-VA en CD&V overeengekomen.

De onderhandelaars van CD&V en N-VA hebben dit weekend de eindspurt ingezet voor de Vlaamse regeringsformatie. Ze hakken daarbij de belangrijkste begrotingsknopen door en bespreken ook nieuwe bevoegdheden zoals de woonbonus en de kinderbijslag.

Over onderwijs zijn de violen al min of meer gestemd, zo blijkt uit een nota van de werkgroep Onderwijs die De Tijd kon inkijken en dateert van het begin van de onderhandelingen. De hoofdonderhandelaars gaven voor het merendeel van die plannen deze week groen licht.

Het onderwijsveld mag zich ook deze legislatuur aan heel wat nieuwe plannen verwachten. Maar de onderhandelaars hebben daarvoor een duidelijk kader gecreëerd: de overheid is verantwoordelijk voor het ‘wat’, bijvoorbeeld wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Het is dan aan de scholen zelf om het ‘hoe’ te bepalen. De Vlaamse onderhandelaars zijn ervan overtuigd dat de overheid meer vertrouwen moet hebben in de scholen. Precies daarom willen ze de druk van de regelgeving en de planlast verminderen.

Toelatingsproef

Om elke kind een plaats op school te garanderen, voorzien de onderhandelaars een masterplan voor extra capaciteit op school. De afgelopen jaren trokken vooral de grote steden aan de alarmbel dat ze niet genoeg geld hadden om elke leerling een plaats te geven.

Daarnaast wordt ook ingezet op de leraren. Een lerarenloopbaanpact moet de lerarenloopbaan aantrekkelijker maken. Van zo’n pact was vorige legislatuur al sprake, maar aftredend Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) slaagde er niet in dat pact tot een goed einde te brengen.

Tegelijkertijd wordt de lat voor leraren hoger gelegd. De lerarenopleiding wordt hervormd en leerkrachten in spe moeten een toelatingsproef afleggen om aan de opleiding te mogen starten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content