Kris Peeters: 'Ik ben de conciërge van de N-VA niet'

15/02/14 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:46

Als de kloof tussen de N-VA en CD&V zo groot blijft als nu, blijft Kris Peeters geen minister-president. Dat zegt Peeters in een interview met Het Laatste Nieuws.

Kris Peeters: 'Ik ben de conciërge van de N-VA niet'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Kris Peeters wil zichzelf graag opvolgen als Vlaams minister-president, maar niet tot elke prijs. Dat laat Peeters duidelijk verstaan in een interview met Het Laatste Nieuws. Volgens recente peilingen blijft er tussen de CD&V en N-VA een aanzienlijke kloof gapen. Dat zou kunnen betekenen dat na de verkiezingen van mei N-VA met voorsprong de grootste partij wordt.

Geen conciërge

Wil Kris Peeters in dat geval minister-president van Vlaanderen blijven als N-VA-voorzitter Bart De Wever hem dat voorstelt? "Als de kloof zo groot blijft als nu, dan doe ik het niet. Maar als CD&V meer dan 20% haalt en N-VA minder dan 30%, dan maakt dat een verschil, ja," luidt het.

Hoe groot (of klein) het verschil dan wel mag zijn, wilde Peeters niet kwijt. "Essentieel is dat mijn partij moet kunnen wegen op het beleid van de volgende vijf jaar. Ik ben niet van plan om in een volgende regering de conciërge van de N-VA te spelen," verduidelijkt hij.

Vlaamse bevoegdheden

Peeters wijst er in het interview nog op dat de nieuwe bevoegdheden van Vlaanderen begin 2015 ingevuld moeten zijn. Die bevoegdheden hebben onder meer betrekking op het kindergeld en de woonbonus. Bovendien moet België tegen 2016 een begroting in evenwicht hebben. "De kiezer moet dus goed afwegen aan wie hij die opdrachten toevertrouwt. Aan nieuwkomers? Of aan de CD&V met al haar expertise? Onze ministers hebben samen 54 jaar ervaring," geeft Peeters de kiezer mee.

Geen punten

Hoewel Kris Peeters tevreden blijkt over de prestaties van de huidige Vlaamse regering, is hij niet bereid zijn regering een score te geven. Dat in tegenstelling tot premier Elio Di Rupo, die zijn federale regering eerder een 7,5 op 10 gaf. Volgens de minister-president staat Vlaanderen er in 2014 in ieder geval beter voor dan in 2009, bij het begin van de huidige regeerperiode. "Wij beseffen onvoldoende hoe goed het in Vlaanderen leven en werken is. Nog altijd," besluit Peeters. (BO)

Lees meer over:

Onze partners