'Koopkracht van gepensioneerden wordt niet aangetast' (Vande Lanotte)

29/11/11 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte is het niet eens met de kritiek van de vakbonden dat het begrotingsakkoord de ongelijkheid zou vergroten en de koopkracht van de gepensioneerden zou aantasten.

'Koopkracht van gepensioneerden wordt niet aangetast' (Vande Lanotte)

© Belga

De vakbonden zijn ontevreden over het bereikte akkoord en betogen op 2 december in Brussel. Volgens de vakbonden is het bereikte akkoord onrechtvaardig, zal het de ongelijkheid vergroten en moeten vooral de laagste en middeninkomens het gelag betalen.

Maar SP.A-onderhandelaar Johan Vande Lanotte pareert een deel van de vakbondskritiek. Zo klopt het volgens hem bijvoorbeeld helemaal niet dat de koopkracht van de gepensioneerden zou worden aangetast. "Dat is onjuist. Het eerste bewijs daarvoor moet mij nog getoond worden", zegt Vande Lanotte op de VRT-radio.

Volgens hem blijven de pensioenen geïndexeerd en komt er een kleine verhoging voor de laagste pensioenen.

"Dat de verhoging te klein is, kan ik aannemen als kritiek. Maar als je 11 miljard moet besparen en je kan toch nog een kleine verbetering van de pensioenen realiseren, is dat niet slecht", stelt hij. De sp.a'er benadrukt ook dat er niet geraakt wordt aan de fundamenten en principes van onze welvaartstaat.

Op de vraag of hij zal zetelen in de toekomstige regering Di Rupo I, antwoordde Vande Lanotte ontwijkend: "'De geruchten' is een goed boek van Hugo Claus". (Belga/TE)

Onze partners