Koning start met raadplegingen

14/06/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

De vorst heeft maandagnamiddag N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo ontvangen.

De koning is maandag met raadplegingen gestart na de verkiezingen van zondag. In de loop van maandagnamiddag werden Bart De Wever en Elio Di Rupo ontvangen. Dinsdag en mogelijk ook woensdag zet de vorst zijn consultaties voort.

Koning Albert ontving maandagmorgen eerst ontslagnemend premier Yves Leterme op het paleis. Daarna kwamen de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael en Armand De Decker, langs op het paleis.

Leterme bood het ontslag van zijn regering aan de vorst aan. De premier had dat al eens gedaan, maar na vervroegde verkiezingen is het gebruikelijk dat een eerste minister het ontslag van zijn regering aanbiedt.

De koning aanvaardde het opnieuw en belastte de regering met het afhandelen van de lopende zaken.

In de loop van de namiddag ontving de vorst de winnaars van de verkiezingen in audiëntie: N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

De Wever haalde zondag met zijn partij 27 Kamerzetels. De N-VA is daarmee de grootste partij van het land. De PS haalde 26 zetels in de Kamer.

Dinsdag en eventueel woensdag zet de vorst zijn raadplegingen voort. Volgens het programma ontvangt hij dan de voorzitters van de liberalen, groenen, CD&V en CDH, maar ook van Lijst Dedecker en de Personenpartij.

Lees meer over:

Onze partners