'Katholieken moeten afblijven van de vrouwen, socialisten van het geld'

20/03/12 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:23

Minister van Economie Johan Vande Lanotte blijft in het nieuws komen met een managementvennootschap die mogelijk dient om belastingen te onwijken. Volgens Knack-directeur Rik Van Cauwelaert bevindt Vande Lanotte zich op zijn minst in een 'dubbelzinnige situatie' en is dat voor de SP.A 'hoogst vervelend'.

'Katholieken moeten afblijven van de vrouwen, socialisten van het geld'

© Belga

Nadat de Vlaamse pers eerder al uitvoerig berichtte over de managementvennootschap van minister van economie Johan Vande Lanotte, bracht ook de Franstalige krant Le Soir het nieuws. De krant vroeg zich af waarvoor zo'n vennootschap dient, anders dan om belastingen te ontwijken. Vande Lanotte ontkende dat met klem. Drie vragen over de managementvennootschap van Johan Vande Lanotte aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

Wat is er mis met een managementvennootschap?
Rik Van Cauwelaert: Er is uiteraard niets mis met een managementvennootschap. De Belgische wetgever aanvaardt overigens dat elke belastingplichtige de weg van de minste belasting kiest. Het hele punt is dat staatssecretaris John Crombez, belast met fraudebestrijding, allicht door een ongelukkige communicatie de indruk wekte dat alle houders van een managementvennootschap, als ze al niet frauderen toch zondige gedachten hebben. Als nu socialistische mandatarissen en ministers zelf fiscale constructies gaan opzetten, dan is dat voor de SP.A en PS hoogst vervelend.

Eerder al rapporteerde de pers over de zakelijke avonturen van SP.A'ers Chokri Mahassine en Steve Stevaert. Gisteren kwam de vennootschap van vicepremier Vande Lanotte in het nieuws, vandaag die van premier Elio Di Rupo. De premier verdedigt zich met de bewering dat het hier om een uitdovende vennootschap gaat. Die mag dan uitdovend zijn, dat neemt niet weg dat ze bestaat en dat dit voor een premier, die zich voornam met zijn regering elke vorm van belastingontwijking te bestrijden, bijzonder pijnlijk is.

Waarom blijft Vande Lanotte hiermee zo lang in het nieuws?
Rik Van Cauwelaert: Johan Vande Lanotte heeft duidelijk zakelijke ambities. Daar is op zich niks mis mee. Doch die zakelijke ambities willen combineren met topfuncties in de politiek is een bijzonder gevaarlijke onderneming. Neem nu het voorzitterschap van Vande Lanotte van Electrawinds, een energiebedrijf dat groene stroom produceert. De productie van groene stroom is alleen mogelijk mits zware subsidies. Die subsidies worden door de overheid toegekend. Vande Lanotte is de sterke man van de SP.A. Die partij levert in de Vlaamse regering de minister, Freya Van den Bossche, die over het sturen van de subsidiestroom beslist. Vande Lanotte zit daar in een erg dubbelzinnige en bijgevolg kwestieuze situatie.

Hoe lost Vande Lanotte dit probleem best op?
Rik Van Cauwelaert: Door de oude vuistregel van Louis Tobback na te leven: katholieken moeten afblijven van vrouwen, de socialisten van het geld. Eigenlijk mogen alleen liberalen overal aanzitten.

Onze partners