'Ik wil Monica De Conick weleens meenemen naar de Borinage' (Rudy Demotte)

31/01/12 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

'Het echte plan W heeft te maken met het herstel van onze economie', zegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS).

'Ik wil Monica De Conick weleens meenemen naar de Borinage' (Rudy Demotte)

© Saskia Vanderstichele

Er was de voorbije weken veel drukte om Waals viceminister-president en minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS), een overtuigd regionalist die met gelijkgestemden aan het brainstormen is over een zogenaamd plan W. Maar voor debatten over de organisatie van de Franstalige instellingen is er nu helemaal geen tijd, vindt partijgenoot en Waals minister-president Rudy Demotte. 'Wallonië heeft geen minuut te verliezen.' Demotte droomt ervan alle maatschappelijke geledingen te mobiliseren voor de Waalse economie - 'de economie is het enige waar het om draait'.

Voor Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) moet de staatshervorming tegen 2014 helemaal zijn afgerond. Is dat ook uw standpunt?

Demotte: Zeker en vast. Kris Peeters en ik zitten op dit punt op dezelfde lijn. Maar niet alleen de timing, ook de manier waarop de bevoegdheidsoverdrachten verlopen is belangrijk. Daarbij kunnen we toch ook niet over één nacht ijs gaan. Er moet meer overleg komen met de federale regering.

En wat moet er concreet in Wallonië gebeuren? Waalse professoren en ook leden van uw eigen regering zeggen dat het Waals economisch herstel te traag gaat en dat Wallonië dringend harder aan de slag moet.

Demotte: Met de Waalse werkgelegenheid en de Waalse export gaat het de goede kant uit. We moeten dus op de ingeslagen weg verder, maar het moet sneller en krachtiger, want de klokt tikt.

Maar als Jean-Claude Marcourt, die al acht jaar lang de portefeuille Economie in handen heeft, zegt dat we voorrang moeten geven aan de economie - tja, wie zal hem ongelijk geven? En als de minister van Economie vindt dat de Waalse regering beter moeten presteren, is dat natuurlijk ook een blijk van grote nederigheid. Hij geeft immers toe dat wat hij de voorbije acht jaar heeft gedaan, onvoldoende was.

Nu: er wordt aan extra maatregelen gewerkt. Het voordeel is dat Wallonië vandaag reeds over doelmatige economische beleidsinstrumenten beschikt. Daaraan mag onder geen beding worden geraakt. Het marshallplan is heilig en moet buiten de bezuinigingen worden gehouden. Daarnaast heeft de Waalse regering zonet een nieuw economisch plan, genaamd Horizon 2022, aan de Waalse sociale partners voorgelegd. Bedoeling is om samen met hen een aantal economische doelstellingen te bepalen, alsook strategieën om die doelstellingen te halen.

Horizon 2022, dat is dan uw eigen plan W?

Demotte: Dat is het echte plan W. Geen plan bedoeld om de weg te effenen voor een onafhankelijk Wallonië, wel een economisch emancipatieproject, dat moet leiden tot een beter evenwicht tussen de gewesten in België. Het echte Plan W heeft te maken met het herstel van onze economie en met het creëren van welvaart in een moeilijke economische context.

Nochtans: volgens federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) is er werk voor iedereen.

Demotte: Hoe graag ik dit ook zou beamen, de realiteit is jammer genoeg anders. Ik zou Monica De Coninck weleens willen meenemen naar de Borinage, om haar te laten zien hoe moeilijk de mensen het daar hebben. Er is daar ook geen werk. Als je tegen die mensen zegt dat er werk is voor iedereen, denken ze dat je van een andere planeet komt. (HRE)

Onze partners