Honderdtal gedetineerden overgeplaatst na ravage in gevangenis van Merksplas

© Belga

Door grootschalige vernielingen en brandstichtingen in de gevangenis van Merksplas zijn verschillende afdelingen onbruikbaar geworden.

De rust in de gevangenis van Merksplas, waar zo’n 600 gedetineerden verblijven, is zondagochtend omstreeks 5.45 uur weergekeerd, na een uiterst rumoerige nacht. Door grootschalige vernielingen en brandstichtingen – ook binnenshuis – zijn verschillende afdelingen onbruikbaar geworden. Een honderdtal gedetineerden werd in andere gevangenissen overgebracht. Zo is vernomen bij Frank Wilrycx (Open VLD), burgemeester van Merksplas, die opnieuw pleit voor dringende investeringen in de strafinrichting. Twee gedetineerden raakten lichtgewond.

Niet meer leefbaar

“De avondwandeling was gisterenavond rond 19.30 uur gedaan, waarna een een grote hoop, een kleine 200 mensen, niet meer terug binnen wilde”, vertelt Wilrycx. “Eerst leek het om een schermutseling te gaan, maar de onrust breidde zich uit.” Volgens de Open VLD’er is er daarbij grootschalige schade aangericht. “Er is brand gesticht, muren zijn gekapt, ramen ingegooid, deuren en sloten geforceerd. Hele cellen zijn met de grond gelijk gemaakt. Een aantal blokken is niet meer leefbaar, ook in de komende maanden niet.”

“Ik heb dit nog nooit gezien”, vervolgt hij. “Men heeft ook brand gesticht terwijl er nog mensen in de cellen zaten. Dat is een ernstig vergrijp waardoor er mogelijk een onderzoek komt. Er zijn gelukkig slechts twee lichtgewonden gevallen, door rookinademing.”

De politie, zowel lokale, federale als speciale interventie-eenheden, dreven de opstandelingen uiteindelijk in een hoek van de wandelzone om hen een voor een terug te brengen. Zo’n honderd gedetineerden, zowel heethoofden als gevangenen wiens cel onbruikbaar was geworden, zijn in de afgelopen nacht naar andere gevangenissen overgebracht. Rond 5.45 uur was alles opnieuw rustig.

Motieven

De opstand zou niets te maken hebben met de stakingen van cipiers, die in Waalse en Brusselse gevangenen plaatsvinden. Wel zouden de gedetineerden meer inspraak en gehoor willen vinden bij de directie. Wilrycx, die al langer vraagt om meer investeringen, is alleszins bezorgd door het aanzienlijke voorval.

Over de concrete motieven voor de onrust heeft hij naar eigen zeggen niets gehoord. Wel wijst hij op de leeftijd van de strafinrichting. “De gevangenis is eigenlijk afgeleefd. Ze dateert van de negentiende eeuw. Er zijn al langer dringend investeringen nodig en nu zeker. Ik hoop dat deze nu snel komen.” Volgens hem speelt het mogelijk dat gedetineerden horen dat de rechter elders uitspraken doet over de levenskwaliteit van gevangenissen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content