'Het was nooit Nordine zijn schuld. Altijd die van een ander'

14/12/11 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

Nordine Amrani, de man die vier mensen vermoordde en 123 anderen verwondde op de Place Saint-Lambert in Luik en daarna zelfmoord pleegde, was gekend bij het gerecht. Een portret.

Amrani, geboren op 15 november 1978, kwam als tiener al in aanraking met het gerecht. Een tiental jaren geleden werd hij voor het eerst als meerderjarige veroordeeld voor verkrachting en aanranding van een meerderjarige.

Celstraf
In 2007 ontdekten speurders tijdens een huiszoeking na een anonieme tip een ruime cannabisplantage in een kleine loods in Luik die Amrani huurde - dezelfde loods overigens waarin dinsdag na de aanslag een vrouwenlichaam werd aangetroffen. Maar ze troffen destijds ook 9.500 wapenonderdelen en een tiental zware wapens, waaronder een kalasjnikov.

Amrani beweerde het slachtoffer van opgezet spel te zijn geweest. "Hij voelde zich geflikt in die drugszaak. Hij was boos op de hele wereld," zegt zijn toenmalige advocaat Didier de Quévy in De Standaard. "Het is trouwens wat ik me van hem het best herinner. Het was nooit zijn schuld, altijd die van een ander."

In september 2008 werd Amrani veroordeeld tot 64 maanden cel - 48 voor het bezit van 2.800 cannabisplanten en 16 voor wapenbezit - en een boete van 11.000 euro.

Wapenbezit niet bestraft
Het hof van beroep vervolgde hem in maart 2009 echter niet voor wapenbezit door een technisch probleem. "De wet inzake wapenbezit is veranderd en het hof gebruikte de oude wetgeving. Dat is de enige reden waarom hij niet vervolgd werd", legt de procureur-generaal van Luik Cédric Visart de Bocarmé uit. Amrani bezat dus geen vergunningen voor de wapens in zijn woning.

"Hij heeft nooit de toelating gekregen om wapens te bezitten. Het gaat hier om oorlogswapens en niemand, in geen enkel geval, mag die bezitten. De wapens werden overigens in beslag genomen", aldus nog de procureur-generaal.

Voorwaardelijk vrij
Na ruim drie jaar van zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten, voorarrest inbegrepen, in de gevangenis van Lantin, kwam Amrani eind vorig jaar onder voorwaarden vrij. Een van die voorwaarden was dat hij niet meer in contact zou komen met wapens.

Zedenzaak
Dinsdag was Amrani opgeroepen voor verhoor bij de politie in verband met een zedendossier. Een nieuwe veroordeling zou betekend hebben dat hij zowel zijn nieuwe straf als de resterende jaren van zijn vorige straf moest uitzitten.

Amrani daagde nooit op. In plaats daarvan trok hij gewapend met granaten en vuurwapens naar de Place Saint-Lambert waar hij het vuur opende in de richting van het plein en een bushokje, met het gekende drama tot gevolg. Vervolgens pleegde hij zelfmoord.

Motief onduidelijk
Zijn motief blijft voorlopig onbekend. Volgens de Luikse procureur des Konings Danièle Reynders liet Amrani geen enkel bericht na voor hij tot zijn gruweldaad overging.

Hoewel eerder werd bericht over 3 of 4 daders, was de aanslag volgens het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken het werk van Amrani alleen en heeft die niets te maken met een lopende rechtszaak of terrorisme. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners