'Het staat buiten kijf dat Marghem kan aanblijven als minister'

21/05/15 om 08:38 - Bijgewerkt om 08:40

'Als minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) geen duidelijke antwoorden wil geven over kernreactoren Doel 1 en 2 moet ze begrijpen dat meer dan ooit aan haar geloofwaardigheid wordt getwijfeld', aldus Kristof Calvo (Groen). 'Het staat buiten kijf dat Marghem aan kan blijven als minister', reageert Bert Wollants (N-VA).

'Het staat buiten kijf dat Marghem kan aanblijven als minister'

© Belga

Het advies van de Raad van State over twee amendementen bij het wetsontwerp dat de verlenging van de levensduur van de kerncentrale Doel 1 mogelijk moet maken, legt een 'bom' onder de levensduurverlenging van Doel 1 én Doel 2. Dat zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) maakte de bewuste amendementen én het advies dinsdag over aan de Kamer, maar nu blijkt dat ze door de Raad van State wordt teruggefloten, vindt Calvo. Bij Marghems coalitiepartner N-VA is te horen dat de minister aan kan blijven.

Fel onder vuur

Eerder deze week weigerde Marghem de documenten nog vrij te geven. Dat zou ongebruikelijk zijn omdat het advies van de Raad van State betrekking heeft op amendementen die uiteindelijk toch niet zullen worden neergelegd, argumenteerde ze.

Nadat bekendgeraakt was dat Marghem vandaag opnieuw voor de Kamercommissie Bedrijfsleven moet verschijnen, bezorgde ze de amendementen en het advies toch aan het parlement. Naar eigen zeggen deed ze dat 'ten behoeve van de transparantie en in een gebaar van verzoening.' Marghem lag de voorbije dagen fel onder vuur in de Kamer.

Geloofwaardigheid

Maar volgens oppositiepartij Groen maakt de inhoud van de teksten duidelijk waarom de minister die eerst niet wou delen. 'Het advies van de Raad van State is glashelder: internationale consultatie en milieueffectrapportage (MER) zijn nodig voor Doel. Anders schend je internationale verdragen en Europese richtlijnen. Iets wat wij al weken aan de minister zeggen, staat voor het eerst zwart op wit', zegt Kristof Calvo.

'Het staat buiten kijf dat Marghem kan aanblijven als minister'

© BELGA

Hij spreekt van 'een bom onder levensduurverlenging van Doel 1 én 2.' Marghem wilde de richtlijnen volgens Calvo met de voeten treden, 'maar wordt nu duidelijk teruggefloten.'

Hij vraagt zich af wanneer Marghem op zal houden met zaken achter te houden. 'Wanneer gaat Marghem de bevoorrading eindelijk serieus aanpakken? Als de minister geen duidelijke antwoorden wil geven, moet ze begrijpen dat meer dan ooit aan haar geloofwaardigheid wordt getwijfeld.'

Bert Wollants (N-VA) vindt dat het 'buiten kijf' staat dat Marghem aan kan blijven als minister. Hij vraagt wel dat ze in de Kamercommissie 'de nodige duidelijkheid verschaft door alles eens op een rijtje te zetten', zo zei hij in De Ochtend op Radio 1. (Belga/AVE)

Onze partners