Live Herlees: Unizo: 'Stakingsaanzegging van ACOD is gijzelingsactie'

08/12/14 om 06:39 - Bijgewerkt om 19:40

Op de derde provinciale stakingsdag heeft de socialistische overheidsvakbond ACOD een stakingsaanzegging ingediend van onbepaalde duur. Die gaat in op 16 december en dekt alle acties van de leden. Unizo spreekt van een 'gijzelingsactie'. Herlees onze liveblog.

Herlees: Unizo: 'Stakingsaanzegging van ACOD is gijzelingsactie'

© Belga

 • Simon Demeulemeester

  ACOD: 'De stakingsaanzegging dekt eventuele (!) stakingsacties na 16 december'

 • Simon Demeulemeester

  Karel Van Eetvelt (Unizo): 'Stakingsaanzegging ACOD is gijzelingsactie'

  "De verkiezingsuitslag is niet wat zij gehoopt hadden. Nu proberen ze met een gijzelingsactie de overheidsbedrijven plat te leggen", luidt de commentaar van de Unizo-topman. "Hier zijn geen goede woorden voor. Dit is onaanvaardbaar."

  ACOD diende de aanzegging in omdat de overheidsvakbond er sterk rekening mee houdt dat ook na 15 december, de dag van de nationale staking, acties nodig zullen zijn.

 • Simon Demeulemeester

  Nog steeds filterblokkade bij ingang bedrijvenzone langs Woluwelaan in Diegem

  Terwijl op de meeste andere plaatsen in Vlaams-Brabant de stakingsposten reeds opgeheven zijn blijft een 20-tal vakbondsmilitanten nog steeds actie voeren door middel van een filterblokkade aan de ingang van een kleine bedrijvenzone langs de Woluwelaan in Diegem, waar zich vestigingen bevinden van de koeriersbedrijven DHL en UPS en van het callcenter In2com.

  "Om de tien minuten laten we enkele vrachtwagens door. In tussentijd leggen we de chauffeurs uit waarom we actie voeren. Het is een 24uren-actie, dus we zullen dit blijven doen tot 22 uur vanavond. Bij In2com wordt vandaag niet gewerkt en bij DHL en UPS slechts in zeer beperkte mate", aldus vakbondsman Sven Reggers (LBC). Ook voor het gebouw van DHL Pharma in Ternat staat er nog steeds een filterblokkade. Ook daar daagden slechts weinig werkwilligen op. In Halle-Vilvoorde wierpen vakbondsmilitanten op nog enkele andere plaatsen maandag een filterblokkade op. Dat was in de loop van de ochtend onder meer het geval aan het distributiecentrum van Colruyt in Halle. Ook aan de industriezone Broekooi in Zellik (Asse) werd het verkeer een tijdlang slechts met mondjesmaat doorgelaten.

 • Simon Demeulemeester

  Voka: 'Meeste werknemers in privésector gewoon aan de slag'

  De meeste medewerkers in de privésector zijn maandag gewoon aan de slag gegaan. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka - Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde. Uit een rondvraag van de organisatie bleek dat in 85 procent van de ondernemingen in Halle-Vilvoorde zowat alle medewerkers aan de slag waren.

  Wel hadden veel werknemers (bijna 25 pct) last van vertragingen. Eén bedrijf op de twee zorgde ervoor dat thuiswerk of werken vanop een andere locatie toegestaan was. Ook was er veel hinder voor Brussels Airport, met meer dan 20 miljoen euro omzetverlies, aldus Voka. Ondernemersorganisatie Unizo peilde eveneens naar de impact van de stakingsacties. Daaruit bleek dat 23 pct van de bedrijven in Vlaams-Brabant en Brussel melding maakt van stakende werknemers.

 • Jan Herregods

  Laatste blokkades opgeheven

 • Jan Herregods

  'Vermijden dat stakingsaanzeggingen niet op tijd kunnen worden ingediend'

  De aanzegging komt er omdat "we er sterk rekening mee houden dat het niet zal zijn afgelopen na 15 december en dat nog acties zullen volgen", aldus Guido Rasschaert, ACOD-secretaris voor alle sectoren van de openbare dienst binnen Vlaanderen.

  De vakbond wil met de aanzegging vermijden dat indien er zich acties opdringen, "wat zeer waarschijnlijk is", een stakingsaanzegging niet op tijd kan worden ingediend. "Zonder vooruit te willen lopen op de besluitvorming, zijn we met deze aanzegging in staat om op 16 december verder te doen", aldus Rasschaert. Of er effectief nog acties volgen, hangt af van een evaluatie binnen het ABVV onmiddellijk na de nationale staking van 15 december.

  Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw schermde zondag al met nieuwe acties in januari.

  De aanzegging is volgens Rasschaert een "duidelijk signaal dat men geen rekening houdt met ons en men zich kan verwachten aan verdere acties". De aanzegging geldt voor alle openbare diensten en alle sectoren, "gaande van het onderwijs, de zorg, de brandweer, de post of het spoor", aldus nog de ACOD-topman. (Belga)

 • Jan Herregods

  Wat met het sociaal overleg?

  Of de stakingsaanzegging een gunstige invloed zal hebben op het sociaal overleg, is nog maar de vraag. De afgelopen weken werd al duidelijk dat het water nog zeer diep is.

  De regering probeert al lang om de gesprekken tussen werkgevers en vakbonden weer op de rails te krijgen, voorlopig zonder veel resultaat. Voornaamste struikelblok is dat de acties van de vakbonden gericht zijn tegen het regeringsbeleid.

  Dat is vooral ongemakkelijk voor CD&V, omdat de partij via haar zuil een sterke link heeft met het middenveld.

 • Jan Herregods

  'Niet de bedoeling om massaal het werk neer te leggen'

  Volgens ACOD-voorzitter Chris Reniers betekent de stakingsaanzegging niet dat er meteen op grote schaal gestaakt zal worden. 'Het is niet de bedoeling om massaal het werk neer te leggen in december of januari', vertelt ze aan De Tijd. Ze benadrukt dat de ACOD zich achter de beslissingen van het ABVV zal scharen.

 • Jan Herregods

  ACV: 'Geen gedrukte kranten op 15 december'

  Er zullen op maandag 15 december, het orgelpunt van het vakbondsprotest, "zeker geen kranten gedrukt worden". Dat zegt federaal secretaris Patrick Vandenberghe van ACV Bouw-Industrie en Energie. Volgens hem is de actiebereidheid bij de drukkerijen groot, en zullen er ook geen verdelers zijn.

  Vandenberghe is er zeker van dat er nergens in België kranten zullen worden gedrukt op 15 december. "Er is een enorme actiebereidheid. We zullen stakingsposten zetten, maar we weten nu al dat weinigen zullen opdagen", zegt hij. Voor overleg is volgens hem geen ruimte meer. "Dat is uitgesloten. We volgen het ordewoord." De uitgevers zijn op de hoogte. "We houden er rekening mee. Het zou kunnen dat er maandag geen kranten zijn", zegt communicatiemanager Frank Jaspers van Mediahuis, dat De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen uitgeeft. Het bedrijf wil wel nog de dialoog aangaan met de vakbonden. Een digitale krant kan volgens hem wel verschijnen, want wellicht zullen er wel journalisten werken. (Belga)

 • Jan Herregods

  Na de hete herfst, de warme winter?

  Tot nog toe wilden de vakbonden nog niet in hun kaarten laten kijken over wat er na de nationale staking van 15 december moet gebeuren. Officieel zullen het ACV en het ABVV daar pas op 16 december over beslissen.

  Dat de ACOD (dat deel uitmaakt van het ABVV) nu al forse taal spreekt, doet vermoeden dat 'de hete herfst' kan verdergaan in een 'warme winter'.

  Onder de overheidsvakbond zitten onder meer de werknemers van de overheidsbedrijven, het onderwijs, de gevangenissen en de politie.

 • Jan Herregods

  ACOD: 'Geplande maatregelen van de overheid zijn aanvallen'

  De aanzegging is een reactie op de maatregelen die de overheid overweegt voor de gehele overheidssector en de autonome overheidsbedrijven. Maatregelen die het ACOD "aanvallen" noemt. Concreet dekt de aanzegging alle acties die de ACOD-leden zouden kunnen voeren. "Elke afwezigheid van een personeelslid om aan de vermelde acties deel te nemen, wordt dus beschouwd als een door de vakorganisatie gedekte werkonderbreking", luidt het in de brief. (Belga)

 • Jan Herregods

  Leemans: 'We laten de regering druppeltjesgewijs voelen dat het anders moet'

  ACV-voorzitter Marc Leemans waarschuwt de regering dat de acties zullen blijven duren totdat de regering luistert naar de stem van de vakbonden. "De regering voelt deze acties. We gaan hen druppeltjesgewijs laten blijven voelen dat het anders moet", zei Leemans maandag op het Hart Boven Hard-café in de Brusselse Beursschouwburg.

  Leemans vindt het jammer dat ze acties moeten voeren. "Maar dat is enkel de schuld van de regering die niet naar ons wil luisteren." De christelijke vakbondsman wil dat de regering Michel van koers verandert. "Deze regering rijdt voor wie heeft, niet voor wie minder heeft." Leemans hekelt de besparingspolitiek van de regering die wordt gevoerd "op de kap van de gewone man".

  "De overheid wil de openbare diensten amputeren met 3 miljard euro. Maar wie zal ze daarmee raken? Niet de rijken, maar wij zullen dat als eerste voelen." Maar Leemans ziet een simpele verklaring voor het besparingsbeleid van de regering. "Uit angst dat de rijken zullen vluchten, komen ze het bij ons halen." Want van een eerlijke lastenverdeling is er volgens de ACV-voorzitter geen sprake.

  "De besparingen en taxering van de mensen die het geld hebben, is een Contadorscore, zero zero zero", aldus Leemans, die op ironische wijze zijn betoog besluit met vast te stellen dat deze regering toch al een taks shift heeft doorgevoerd, "van zij die hebben naar zij die niets hebben". (Belga)

 • Jan Herregods

  'Nog acties na 15 december'

  De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de gehele overheidssector en van onbepaalde duur. De vakbond neemt deze uitzonderlijke maatregel omdat hij ervan uitgaat dat er ook na de nationale staking van 15 december acties zullen volgen. Dat blijkt uit een brief van de vakbond aan premier Charles Michel. (Belga)

 • Jan Herregods

  ACOD dient stakingsaanzegging in van onbepaalde duur

 • Jan Herregods

  amper volk in Brusselse hogescholen en universiteiten

  Enkel aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stond maandagvoormiddag een stakingspost. Maar door de hinder bij het openbaar vervoer waren er amper studenten en docenten in de Brusselse hogescholen en universiteiten, ook al waren er overal lessen gepland.

  Aan de stakingspost aan het hoofdgebouw van de VUB verzamelden een 35-tal vakbondsafgevaardigden en studenten. "Met onze actie wilden we nog een keer de studenten en het personeel van de VUB sensibiliseren. Maar de VUB was vandaag een lege campus", zegt Jo Coulier van het ABVV. "Door de staking bij het openbaar vervoer zijn heel wat studenten en docenten niet op de campus geraakt", zegt Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB. Eenzelfde geluid is te horen bij Hogeschool Odisee, de Erasmushogeschool en de Brusselse afdeling van de Luca School of Arts. "De lessen gaan door zoals gepland, al hebben we de examens die vandaag moesten plaatsvinden, geannuleerd", zegt Valéry De Smet, woordvoerder van de Erasmushogeschool. "In het departement in het centrum van de stad raakten maar zes docenten. In de campus in Jette waren wel bijna alle studenten en docenten aanwezig." Ook in Hogeschool Odisee, het vroegere HUB, vielen de lessen niet weg. "Tachtig tot negentig procent van de lessen ging gewoon door. Maar we hebben de verplichte activiteiten tot een minimum beperkt omdat heel wat studenten niet in de les zijn geraakt", zegt Filip Clarisse van Hogeschool Odisee. In de Brusselse afdeling van de LUCA School of Arts werden amper lessen georganiseerd. Daar hadden ze ingespeeld op de aangekondigde moeilijkheden, zegt algemeen directeur Marleen Verlinden. (Belga)

 • Jan Herregods

  'Enkel muziek op de radio? Geen probleem'

  Heel wat twitteraars zijn erg te spreken over het feit dat er de hele dag muziek gedraaid wordt op de zenders van de openbare omroep. Regi maakt van de gelegenheid gebruik om zijn deep house mix onder de aandacht te brengen.

 • Jan Herregods

  ABVV Brussel hekelt cynisme van BECI

  Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel, hekelt maandag in een reactie het "cynisme" van de Brusselse werkgeversorganisatie BECI. Die had aangekondigd dat de staking van maandag banen kost. "Het is een teken van cynisme te zeggen dat de staking een instrument is van sociale regressie", aldus Van Muylder maandag aan Belga.

  BECI hekelde maandag bij monde van zijn gedelegeerd bestuurder Olivier Willocx de houding van de vakbonden, wier staking volgens BECI zowat 200 miljoen euro en tot 2.000 banen kan kosten in Brussel. "Ik ben nogal geschokt door de teneur van deze uitlatingen", aldus Van Muylder. Volgens de vakbondsleider moet het banenverlies toegeschreven worden aan de bedrijven van de regio die weigeren om hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van vorming, onderzoek en innovatie. "BECI ziet competitiviteit enkel door kwantiteit en ziet lonen enkel als lasten. Wij opteren voor een kwalitatieve competitiviteit met goede lonen en kwalitatieve diensten", aldus de vakbondsleider. Van Muylder geeft toe dat de staking een zekere kost inhoudt voor de economie, maar schuift de verantwoordelijkheid door naar de federale regering, die volhardt in haar weigering om onderhandelingsmarge aan te bieden. (Belga)

 • Jan Herregods

  Busstation Leuven opnieuw toegankelijk

  Het busstation Leuven was maandag rond 14 uur opnieuw bereikbaar. Dat meldt De Lijn in een mededeling. De dienstverlening is in heel de provincie Vlaams-Brabant zwaar verstoord door de provinciale actiedag.

  In de hele Leuvense regio en het Hageland is er zeer grote hinder. Het busstation van Leuven kan wel opnieuw bediend worden door de weinige lijnen en ritten die gereden worden. Enkel lijnen 630 (Haasrode, Brabanthal - Station Wijgmaal) en 35 (Aarschot - Rillaar - Scherpenheuvel - Diest) rijden normaal. Ook 8 van de 10 belbussen zijn operationeel. Alle overige lijnen rijden in deze regio rijden nauwelijks of niet Het openbaar vervoer in het zuiden van de provincie ligt volledig lam. Nauwelijks 5 pct van de bussen rijdt nog. In de regio Grimbergen rijden 1 op 2 ritten van de lijnen 284 (Mechelen - Boortmeerbeek - Leuven) en 285 (Mechelen - Kampenhout - Leuven). De 5 belbussen (700, 703, 720, 721 en 748) zijn allemaal uit gereden. Er is een beperkt aanbod vanuit Brussel richting het noorden, meer bepaald op de lijnen naar Puurs en Keerbergen. De overige lijnen in deze regio rijden niet. Voor info kunnen reizigers terecht op www.delijn.be. (Belga)

Onze partners