Live Herlees - Nationale betoging: hevige rellen herschapen Brusselse Zuidlaan in oorlogszone

06/11/14 om 06:42 - Bijgewerkt om 19:06

De politie heeft een massale charge gedaan op de Brusselse Zuidlaan en Hallepoortlaan. Bij het ontruimen van de zone die al enkele uren het tafereel was van ernstig vandalisme, gingen de ordediensten stevig tekeer met hun knuppels. Daarbij maakten ze geen onderscheid tussen vandalen en toeschouwers.

Herlees - Nationale betoging: hevige rellen herschapen Brusselse Zuidlaan in oorlogszone

© Belga

 • Kalmte teruggekeerd in buurt rond Brussel-Zuid

  De kalmte is teruggekeerd in de buurt rond het station Brussel-Zuid, waar de hele namiddag door de rellen van de nationale betoging een grimmige sfeer hing. De betogers zijn daar uit elkaar gegaan. Op de Zuidlaan liggen nog altijd een tiental wrakken, en er is ook nog een grote politiemacht aanwezig. De finale balans van het Croix-Rouge de Belgique ligt op 24 evacuaties naar de ziekenhuizen, 36 andere mensen zijn ter plaatse verzorgd. Onder de gewonden zijn zowel betogers als politieagenten. Er verkeert niemand in levensgevaar.

 • Rudy De Leeuw reageert op rellen

  "Deze rellen waren niet de bedoeling", zegt Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV in een reactie op het geweld tijdens de nationale betoging in Brussel. "Enkele honderden mensen hebben zich laten meesleuren door agitatoren van buitenaf." "Wij staan voor de 120.000 mensen die hun democratisch recht hebben laten spreken", zegt De Leeuw."Voor die mensen staan wij hier."

  Ook Marc Leemans van het ACV sprak veroordelende taal: "Op basis van wat ik er van gehoord heb, zijn de feiten absoluut te veroordelen en te verwerpen. Zelfs als er mensen van de vakbond bij waren: dit kan absoluut niet."

 • Hevige rellen herschapen Brusselse Zuidlaan in oorlogszone

  Met een massale charge heeft de politie voorlopig een einde gemaakt aan de hevige rellen in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Verschillende betogers en agenten raakten gewond, maar vooral de materiële schade was aanzienlijk.

  Volgens ooggetuigen begonnen de problemen toen het eerste deel van de stoet aan het Zuidstation aankwam. Daar stond de politie opgesteld om de weg richting Hallepoort af te schermen. Enkele heethoofden, voornamelijk Antwerpse havenarbeiders en metallo's gooiden, al dan niet geprovoceerd, met stenen en andere voorwerpen richting de nog weinig talrijke politie, die zich genoodzaakt zag terug te trekken. De politie bracht versterking aan en met drie waterkanonnen en traangas-charges slaagden ze erin de manifestanten terug te drijven.

  Ondertussen verslechterde de toestand aan de kant van de betogers. In een poging een barricade op te zetten, moesten verkeerspalen, auto's en kantoorgebouwen eraan geloven, tot toenemende ongerustheid bij de allochtone buurtbewoners. Toen iemand zijn auto in veiligheid probeerde brengen, dreigde het even te ontaarden in gevechten tussen de vandalen en de buurtbewoners.

 • Jan Herregods

  Actievoerders in de richting van station gedreven

  De politie heeft het plein onder de Zuidertoren en de aanpalende straten strategisch afgezet. De resterende actievoerders worden in de richting van het station gedreven.

 • 'Coene, pak de poen en ga met pensioen'

  In de toespraken - af en toe vergezeld van flarden van traangas, afkomstig van zware rellen in de nabijheid - werd fel uitgehaald naar de regeringsplannen, de bedrijven en de vermogenden. Ook gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank was kop van jut na zijn uitspraken over de stakers en betogers. "Coene, pak de poen en ga met pensioen", zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, die ook uithaalde naar de "Brito's, de Duchatelets en wie nog in Luxemburg zit: betaal uw belastingen!".

  ACV-voorzitter Marc Leemans haalde uit naar de beleggers, de aandeelhouders, de vermogenden. "De Bentleys, de Range Rovers, de BMW 7's en de Porsche Cayennes." De regering, aldus Leemans, ontziet al die dure bestuurders. "Het is te moeilijk voor de regering om ze bijdragen te vragen." Daarom, aldus Leemans, gaat de regering voor gemakkelijk geld, van "de Fords, de Opels en de Skodas". "Wij, de werknemers, worden geviseerd."

  Volgens Leemans is de nationale betoging "het begin van het verzet voor echte verandering". De bonden vragen van de regering "een met respect uitgestoken hand", aldus Leemans.

 • Jan Herregods

  Meisje kruipt nog uit door waterkanon omver gesproeid toilet

  In de schaduw van de Zuidtoren heeft de politie de laatste charge uitgevoerd. De betogers zijn in drie straten uiteen gedreven. Het waterkanon van de politie heeft een rij Dixie-toiletten omver gesproeid nadat actievoerders eraan begonnen schudden. Uit een van de weggespoelde plastic toiletten komt nog een verschrikt meisje gekropen. Op het eerste gezicht zonder veel erg.

 • Jan Herregods

  Van opwinding naar brandhaard

  Ondertussen gaat de derde auto in vlammen op. Tussen de brandhaarden een zwarte vlag met een doodskop. Van de opwinding van deze ochtend schiet hier niet veel meer over.

 • Jan Herregods

  Rellen in Brussel: 'Dit is je eigen ruiten ingooien'

  Bij de mensen die de brand en de zwarte rook van op een afstand staan te bekijken, zijn er veel bezorgde gezichten. 'Dit is je eigen ruiten ingooien', vat een man in een rode jas het samen.

 • Bonden dreigen met meer acties

  De vakbonden hebben in hun toespraken aan het einde van de betoging gedreigd met meer acties en mobilisaties als de regeringsplannen niet "fundamenteel worden herzien". Als de regering niet terugkomt op de indexsprong, en niet zorgt voor een gegarandeerde sociale zekerheid en een rechtvaardige fiscaliteit, dan dreigen meer acties en mobilisaties, zo waarschuwde Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV. De regeringsteksten moeten "fundamenteel worden herzien", zei ook Olivier Valentin, algemeen secretaris van de liberale vakbond. "De regering kan niet doof zijn voor deze 120.000 betogers", aldus Valentin

 • Jan Herregods

  Brandende auto in het midden van de weg

  De betogers staan weer halverwege de Hallpoortlaan. Aan het tankstation deelt een groepje jongeren oogdruppels uit aan wie door het traangas getroffen werd. Ondertussen ligt de auto die daarnet op zijn dak werd gelegd, brandend in het midden van de weg.

  Vuur in de straten van Brussel

  Vuur in de straten van Brussel © Belga

 • Jan Herregods

  Politie moet nogmaals ingrijpen

  In de Hallepoortlaan staan enkele vuilnisbakken in brand. De zwarte rook van het afval vult de straat. Veel geroepen wordt er niet meer, wel zijn er veel luide knallen van voetzoekers die in het vuur worden gegooid. Naast het vuur wordt een truck heen en weer geschud. Het is het moment voor een charge van de politie.

 • Jan Herregods

  Traangas mist zijn effect niet

  De lont lijkt wat uit het kruitvat, al staat de politie nog steeds oog in oog met wat heethoofden. Het traangas mist zijn effect niet en een deel van de betogers wandelt terug in de richting van het station. Mannen in oranje veiligheidsjassen kloppen elkaar bemoedigend op de schouder, terwijl veel jonge mensen er wat wezenloos bijstaan. Het contrast is groot.

 • Jan Herregods

  Slagveld in Brussel

  Aan de ene kant lijkt Brussel-Zuid op een zomerfestival in de herfst. Aan de andere kant, nauwelijks 100 meter verderop, ligt een auto op zijn dak en is de Hallepoortlaan precies een slagveld.

 • Jan Herregods

  Stenen naar de politie

  Aan de Hallepoortlaan worden nog steeds stenen gegooid naar de politie. Maar ondertussen stromen wel nog meer kijklustigen toe om te zien wat zich wat verder bergopwaarts afspeelt. Het is een hallucinant beeld, want aan de andere kant van Brussel-Zuid weerklinkt muziek, en genieten mensen van de herfstzon.

 • Kevin Van der Auwera

  150-tal jongeren dringen VBO-gebouw binnen

  De jongeren namen deel aan de nationale betoging, maar vinden dat de massa zich te veel richt tot de regering Michel. 'Het zijn de werkgevers die de strijd tegen de gewone mens leiden. Zij leggen beslag op een steeds groter deel van de rijkdom', zegt Thomas Englert, van de Jeunes Organisés Combatifs (JOC). De jongeren, die hun vergadering houden in de inkomhal van de werkgeversorganisatie, hebben geen onderhoud gevraagd met het VBO. Er was ook niemand van het VBO bereikbaar voor commentaar.

  De politie staat iets verder klaar met een tweetal combi's en een twintigtal agenten in gevechtsuitrusting om in te grijpen.

 • Kevin Van der Auwera

  Peter Mertens: 'Dit is slechts het begin'

  De PVDA-voorzitter Peter Mertens sprak op het De Brouckèreplein de manifestanten vanop een podium toesprak. 'We stoppen niet voor het plan Michel-De Wever van de baan is'.

 • Jan Herregods

  Versterking voor politie

  Nu er versterking bij de politie lijkt te zijn opgedaagd, trekken de heethoofden zich traag terug richting station. De spanning is nog niet uit de lucht.

 • Jan Herregods

  Verkeerslicht sneuvelt

  De situatie loopt uit de hand. Het waterkanon staat aan. Een verkeerslicht is op een aanhangwagen gekanteld. En door het feit dat de manifestanten zich langs beide kanten van de tunnel naar voren duwen, lijkt de politie er geen vat op te krijgen.

 • Kevin Van der Auwera

  NMBS-gebouw met stenen bekogeld

  Aan de Brusselse Hallepoortlaan is het NMBS-gebouw door betogers met stenen bekogeld. Dat tweet een woordvoerster van de spoorwegmaatschappij. NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat er aan het NMBS- gebouw 'een confrontatie aan de gang is tussen een harde kern betogers en de politie'. 'Het gaat er hevig aan toe en er wordt met vanalles gegooid. Of de agressie tegen het NMBS-gebouw gericht is, is niet duidelijk.'

Onze partners