Guy Vanhengel: 'Nota positief, maar nieuw evenwicht in maatregelen nodig'

07/07/11 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) vindt de nota van formateur Elio Di Rupo positief, maar hij wil een nieuw evenwicht in de verdeling van inkomsten en besparingen op uitgaven.

De formule van Elio Di Rupo (PS) waarbij de inspanning voor de sanering voor 75 procent met nieuwe inkomsten en 25 procent door een daling van de uitgaven gebeurt, moet weer in evenwicht worden gebracht, zegt Vanhengel in het RTBF-programma 'La Première'.

Hij stelde dat voor het eerst een nota een goed institutioneel en communautair luik bevat en staat positief tegenover de maatregelen die de formateur voorstelt voor de faciliteitengemeenten. Vanhengel verwelkomt ook de inspanning die werd geleverd om tot een begrotingsevenwicht te komen.

Vanhengel: 'Toename belastingen vermijden'

Maar net als Open VLD-voorzitter Alexander De Croo benadrukt Vanhengel dat de stijging van de uitgaven sterker moet worden afgeremd en dat een toename van belastingen moet worden vermeden. Dat moet volgens hem opnieuw moet worden besproken en in evenwicht gebracht.

Vanhengel: 'Geen taboes'

Vanhengel vindt dat geen abnormale zaak, want PS en Open VLD hebben daarover doorgaans een verschillende mening. De minister heeft naar eigen zeggen geen taboes tegenover bepaalde maatregelen die de formateur voorstelt, maar twijfelt aan de efficiëntie van de tijdelijke crisisbijdragen op grote vermogens. Die zou veel mensen raken, aldus nog Vanhengel. (Belga/SD)

Onze partners