Geluidsnormen: Brussel neemt donderdag stelling in

19/04/17 om 09:41 - Bijgewerkt om 10:41

Bron: Belga

Verder praten of eerst nieuwe voorstellen op tafel leggen? De meningen zijn verdeeld over hoe het verder moet met de onderhandelingen over de Brusselse geluidsnormen.

Geluidsnormen: Brussel neemt donderdag stelling in

© BI

De Brusselse regering zal donderdag op de wekelijkse ministerraad haar houding in het dossier rond de geluidshinder bepalen en een beslissing nemen over een verdere opschorting van de strengere Brusselse geluidsnormen.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) zei na afloop van het Overlegcomité ontgoocheld te zijn over het verloop van de vergadering. 'We bevinden ons vandaag in een complexe situatie', vond Vervoort.Vervoort en milieuminister Céline Fremault (CDH) waren ontgoocheld dat de federale regering geen voorstel op tafel gelegd heeft.

Volgens federaal minister François Bellot was een uitgewerkte nota op zo'n korte termijn niet mogelijk was. 'We hebben pas op 5 april de gegevens van de meetstations gekregen. Het gaat om 30.000 gegevens en de verwerking ervan neemt tijd in beslag', aldus Bellot.

Hij merkte ook op dat Brussel er steeds voor pleit om de dichtst bevolkte gebieden te vermijden. 'Maar we merken dat 60 procent van de boetes afkomstig zijn van een geluidsmeter die in een gebied met een lage bevolkingsdichtheid komt en dat de overtreders tot de meest moderne en geluidsarme vliegtuigen behoren', klonk het.

Belangenconflict

Op 22 april loopt het belangenconflict af dat Vlaanderen heeft ingeroepen. De Brusselse regering buigt zich donderdag over het dossier en zal bekijken wat er moet gebeuren na 22 april.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Ben Weyts dringen er alvast op aan dat Brussel de strenge geluidsnormen verder opschort. 'Er is momenteel een constructieve sfeer rond de tafel. Ik heb het gevoel dat er een bereidheid is om tot een oplossing te komen', zei Bourgeois. 'Ik hoop op uitstel, zoniet ligt het serene klimaat aan diggelen', vulde Weyts aan.

Eerder gaf Bourgeois al aan uit te kijken naar het voorstel van Bellot, waarover woensdag in De Tijd en La Libre al een en ander te lezen was. Bedoeling is om de vliegbewegingen boven Brussels Airport nog meer te spreiden, maar tegelijk voor elk gebied ook volledig 'stille periodes' in te voeren. Concreet stelt Bellot voor om een reeks bijkomende vliegroutes in te voeren. De precieze invulling ligt nog open voor onderhandelingen, maar in principe zouden er extra routes kunnen komen in elk van de vier zones: Brussel Noordrand, Brussel Oostrand, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Leuven. Een complex systeem van tijdslots zou dan maken dat gebieden in sommige periodes nog intensiever overvlogen worden, maar in ruil eenzelfde periode volledige stilte krijgen. In het huidige voorstel is sprake van slots van 8 uur.

Onze partners