Geen Vlaamse wapens naar Syrië

28/05/13 om 20:53 - Bijgewerkt om 20:53

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft beslist om Syrië toe te voegen aan de landen in het Midden-Oosten waarvoor de toekenning van wapenexportvergunningen vanuit Vlaanderen 'on hold' is geplaatst.

Geen Vlaamse wapens naar Syrië

© Image Globe

Hierdoor kunnen er dus geen wapens vanuit Vlaanderen uitgevoerd worden.

Naar Syrië konden de voorbije jaren geen wapens uitgevoerd worden, aangezien tegen het land een EU-embargo bestond. Nu het EU-embargo is opgeheven, is minister-president Peeters van oordeel dat de geweldsituatie ter plaatse blijvend verantwoordt om geen wapens vanuit Vlaanderen te laten uitvoeren.

Naast N-VA vroeg ook SP.A dat de Vlaamse regering Syrië op de lijst van landen plaatste waar geen wapenexportvergunningen voor uitgereikt worden. De socialisten willen daarnaast ook Saoedi-Arabië op de lijst. "Dat land is immers de grootste leverancier van wapens in Syrië", zegt Vlaams Parlementslid Jan Roegiers (SP.A)

Sinds de Arabische lente heeft de Vlaamse regering een lijst aangelegd met bestemmingslanden waarvoor geen uitvoervergunningen meer uitgereikt worden. Op dit moment staan Egypte, Bahrein en Jemen op de lijst. Daarnaast laat Vlaanderen ook geen uitvoer meer toe naar Israël. (Belga/AVE)

Onze partners