Geen Vlaamse wapens naar Syrië

- Bijgewerkt op

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft beslist om Syrië toe te voegen aan de landen in het Midden-Oosten waarvoor de toekenning van wapenexportvergunningen vanuit Vlaanderen 'on hold' is geplaatst.

Geen Vlaamse wapens naar Syrië

© Image Globe

Hierdoor kunnen er dus geen wapens vanuit Vlaanderen uitgevoerd worden.

Naar Syrië konden de voorbije jaren geen wapens uitgevoerd worden, aangezien tegen het land een EU-embargo bestond. Nu het EU-embargo is opgeheven, is minister-president Peeters van oordeel dat de geweldsituatie ter plaatse blijvend verantwoordt om geen wapens vanuit Vlaanderen te laten uitvoeren.

Naast N-VA vroeg ook SP.A dat de Vlaamse regering Syrië op de lijst van landen plaatste waar geen wapenexportvergunningen voor uitgereikt worden. De socialisten willen daarnaast ook Saoedi-Arabië op de lijst. "Dat land is immers de grootste leverancier van wapens in Syrië", zegt Vlaams Parlementslid Jan Roegiers (SP.A)

Sinds de Arabische lente heeft de Vlaamse regering een lijst aangelegd met bestemmingslanden waarvoor geen uitvoervergunningen meer uitgereikt worden. Op dit moment staan Egypte, Bahrein en Jemen op de lijst. Daarnaast laat Vlaanderen ook geen uitvoer meer toe naar Israël. (Belga/AVE)

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

BOBEX

Offerte vergelijk

Op zoek naar een telefooncentrale? Ontvang 4 offertes binnen 48u en vergelijk!

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!