Franstaligen vragen correcte financiering federale overheid

29/11/10 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Dat hebben ze maandag gezegd voor nieuw overleg met de koninklijk bemiddelaar.

De Franstalige partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming willen dat alle entiteiten van het land, de federale overheid inbegrepen, correct worden gefinancierd in het kader van een herziening van de financieringswet.

Dat hebben PS en CDH maandag gezegd voor aanvang van het nieuw onderhoud met koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte.

Na zijn verslag bij de koning ontving Vande Lanotte PS, CDH en Ecolo voor een tweede gezamenlijk onderhoud na zijn compromisvoorstel dat door alle partijen is aanvaard als basis om verder te onderhandelen.

PS-kopstuk Laurette Onkelinx verklaarde maandag dat het van belang is dat elke entiteit in het land over de middelen beschikt om een beleid te voeren. Inbegrepen de federale overheid, die de pensioenen moet betalen, aldus de ontslagnemende vicepremier.

CDH-voorzitster Joëlle Milquet toonde zich gereserveerd tegenover de 'split rate' die voorzien is in de nota van Vande Lanotte. Daardoor zouden er naast een federaal tarief ook gewestelijke tarieven zijn in de personenbelasting.

Volgens Milquet zullen er belangrijke amendementen op de tekst van Vande Lanotte worden ingediend om ervoor te zorgen dat de federale overheid over de noodzakelijke middelen beschikt.

Onze partners