Franstalige krantencommentaren: “De enige mogelijke optie”

© Belga

De aanstelling van PS-voorzitter Elio Di Rupo als formateur is dinsdag ook voer voor de Franstalige krantencommentatoren. Net als de Vlaamse commentatoren hebben ook de Franstalige commentatoren vragen bij de slaagkansen van Di Rupo. Maar er was geen andere optie, luidt het.

Le Soir “Elio Di Rupo formateur: mission impossible?”, vraagt Le Soir zich op haar voorpagina af. Véronique Lamquin spreekt van “een gigantische stap voorwaarts, een belangrijke mijlpaal”. Maar tegelijk blijven de “verwarring en scepsis”. “De obstakels van 2010 blijven bestaan”, schrijft Lamquin, verwijzend naar de grote verschillen tussen de twee overwinnaars van de verkiezingen, de N-VA en de PS. Volgens haar is “optimisme niet echt op zijn plaats”. “De missie van Elio Di Rupo blijft, zoals in de zomer van 2010, om het onverzoenbare te verzoenen. En met welk doel? Eerlijk gezegd, er was geen andere oplossing.” “Mislukken is mogelijk, slagen veel minder”, besluit ze.

La Dernière Heure Voor Christian Carpentier van La Dernière Heure mag de aanstelling van Elio Di Rupo “tegen de mening van Bart De Wever in riskant lijken, maar het was zonder twijfel de enige mogelijke optie”. “De eerste opdracht van de PS-voorzitter zal zijn om Bart De Wever ertoe te dwingen duidelijk te zijn over zijn werkelijke intenties”, stelt Carpentier. Maar hij wijst erop dat “alleen een radicale wijziging van de werkmethode dat kan bereiken”. “Geschreven documenten die openbaar gemaakt worden, gesprekken en discussies die uitlekken, een inzet waarover gediscussieerd wordt: zolang deze elementen er blijven inzitten, zal Bart De Wever de Vlaamse publieke opinie zonder schaamte blijven manipuleren. Zo kan hij zich vrijwaren tegen wat hem het meeste schrik aanjaagt: dat hij het masker moet laten vallen”, besluit Carpentier.

Sud Presse Ook de kranten van de groep Sud Presse noemen de opdracht van Elio Di Rupo risicovol. Volgens Hughes Danze heeft Di Rupo “alles te verliezen”, want het koninklijke initiatief is “een vergiftigd geschenk”. De voorzitter van de PS gaat inderdaad moeten jongleren tussen de N-VA die te kennen gegeven heeft dat ze met rechts wil regeren enerzijds en de diepe kloof op sociaaleconomisch vlak anderzijds”. Volgens Danze komt de benoeming van Di Rupo op het slechtst mogelijke moment. Zo zullen de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 gaan wegen op de onderhandelingen en op de eisen van de N-VA en Bart De Wever. “Meer dan formateur is het de rol van ontmijner die Di Rupo zal moeten spelen. Met het risico om alles te verliezen.”

La Libre Belgique La Libre Belgique heeft het in zijn opiniebijdrage niet over Elio Di Rupo, maar geeft in zijn stuk wel aan dat de PS-voorzitter “zich in een mijnenveld begeeft”. De krant verwijst naar de ontevredenheid van de N-VA die van mening is dat ze voor een voldongen feit is gesteld, omdat ze niet op de hoogte geweest zou zijn van de audiëntie van Di Rupo bij de koning maandag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content