'Francken zet radicale imam het land uit'

14/07/15 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:14

Voor het eerst heeft de federale regering de verblijfsvergunning van een radicale imam afgenomen. Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit het Luikse Dison. Hij zou "actief dwepen" met Mohammed Merah, de man die een dodelijke aanslag pleegde op een joodse school in Toulouse.

'Francken zet radicale imam het land uit'

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie © BELGA

De schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van SudPresse.

De Staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) hadden de prediker al een tijdje in het vizier. Hij zou zeer actief geweest zijn in de extremistische kringen rond Verviers, waar in januari nog twee vermoedelijke terroristen werden gedood bij een politieactie. "Hij dweept actief met de jonge Algerijn Mohammed Merah die in 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde in een joodse school", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Op allerlei manieren predikt hij haat en verheerlijkt hij terroristisch geweld. Niet het minst bij jonge moslims. Hier bij ons, maar ook in het buitenland. Hij vergiftigt zo de geesten van onze jongeren. En dat moeten we koste wat het kost tegenhouden",

'Nationale veiligheid'

De uitzetting zelf gebeurt via een Koninklijk Besluit, en zonder dat er een veroordeling door een rechtbank geweest is. "Dat kan als de nationale veiligheid ernstig in het gedrang komt", aldus Francken.

De imam zal wellicht naar Nederland moeten terugkeren. Francken heeft zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff al op de hoogte gebracht van de beslissing. De man heeft wel nog het recht om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Zijn familie kan blijven, maar zal volgens de staatssecretaris allicht de imam volgen.

Volgens De Morgen dreigen de komende weken nog 2 imams hun verblijfsvergunning te verliezen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners