Extra cipiers voor gevangenis Tongeren

02/09/10 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De agressieve gedetineerde die aan de basis ligt van de staking in de gevangenis zal worden overgeplaatst.

De jeugdgevangenis van Tongeren krijgt zes extra cipiers. Dat is donderdag voorgesteld tijdens een overleg naar aanleiding van de staking die in de gevangenis was uitgebroken.

Hetpersoneel had woensdag het werk neergelegd omdat een gedetineerde, Jamal E. (El Khaoui), alias de Kleine Piraat, een cipier had neergeslagen en daarvoor volgens de gevangenisbewakers een te lichte sanctie had gekregen.

Donderdag was er overleg tussen de cipiersvakbonden, de Tongerse gevangenisdirectie en het hoofdbestuur van het gevangeniswezen.

Daar werd overeengekomen om het aantal cipiers in de gevangenis op te trekken van 45 naar 51. Er werd ook overeengekomen dat Jamal E. zo snel mogelijk naar een andere inrichting wordt overgeplaatst.

De vakbonden gaan dat voorstel aan hun achterban voorleggen. De cipiers hervatten donderdagavond om 22 uur het werk.

Zware jongen

De Kleine Piraat is een zware jongen. Hij werd op 18-jarige leeftijd veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor de verkrachting van vijf vrouwen in Deurne. Toen hij twaalf jaar was, werd hij voor de eerste keer opgepakt voor zedendelicten. Tussen zijn twaalfde en zijn zeventiende bracht hem dat vijf keer voor de jeugdrechter.

El Khaoui werd steeds gewelddadiger. In 2006 ontsnapte hij uit de jeugdinstelling van Mol. De Kleine Piraat werd uiteindelijk opgepakt in Nederland en aan ons land uitgeleverd.

In 2007 werd hij veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf. Hij verblijft in de jeugdgevangenis van Tongeren omdat hij de feiten als minderjarige heeft gepleegd.

Onze partners