Europese Commissie: ‘België moet zo snel mogelijk energie- en klimaatplan hebben’

© Belga

Ons land kan de klimaatdoelstellingen van 2020 nog halen, maar dan moeten we ons blijven inspannen, zegt Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie heeft er donderdagochtend op een vergadering met de federale en gewestelijke energieministers op gehamerd dat België zo snel mogelijk een nationaal energie- en klimaatplan moet hebben. ‘Dat zou het beste signaal zijn naar de investeerders’, zo verklaarde Sefcovic.

Om de omslag te maken naar een duurzaam energiemodel en de bevoorrading te verzekeren, zijn de komende decennia tientallen miljarden euro’s aan investeringen nodig. De investeerders steunen de Europese doelstellingen en zijn onder de indruk van het enthousiasme van burgemeesters en lokale besturen in hun streven naar koolstofarme steden, aldus Sefcovic, maar ze missen nog ‘sterke betrokkenheid en steun op nationaal niveau’.

België zou tegen eind dit jaar een plan moeten presenteren. Dat ons land achterop hinkt, ontkende Sefcovic. Een achttal andere lidstaten verkeert volgens hem min of meer in dezelfde fase.

Er zijn er ook die vinden dat de Commissie te veel druk zet, maar volgens de Slovaak is er geen tijd te verliezen. ‘2020 ligt om de hoek en ook 2030 is niet zo ver weg. De beslissingen die nu genomen worden, zullen het land voor de komende decennia vorm geven.’

‘Niet voor Europa, maar voor onszelf’

Federaal energieminister Christine Marghem (MR) maakt zich sterk dat de federale regering en de gewesten in december kunnen landen met een plan dat investeerders de nodige duidelijkheid moet bieden. Tot 30 juni worden de stakeholders bevraagd en in het najaar zullen de politieke knopen doorgehakt worden, aldus de minister. ‘We moeten dat niet voor Europa doen, maar voor onszelf’, zei Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD). Hij wees op het belang van doorgedreven samenwerking: tussen lokale besturen en de gewesten, maar ook over partijgrenzen en deelstaten heen. ‘We zullen het allemaal samen moeten doen: meerderheid en oppositie, overheden, bedrijven en burgers. Als iedereen naar de andere kant kijkt, zal het niet gaan.’

De geplande uitstap uit de kernenergie tegen 2025 noemde Sefcovic één van de belangrijkste uitdagingen voor België voor de komende jaren. De centrales zijn nu nog goed voor bijna de helft van de elektriciteitsproductie in het land. ‘De energiemix van de toekomst zal er één zijn van de vier ministers en hun regeringen, en daarin zullen ook wat gascentrales zitten’, zei Marghem.

Biomassa

Met de bouw van drie nieuwe windmolenparken op de Noordzee wil de regering de stroomproductie intussen verder diversifiëren. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) vindt de overheidssteun te genereus en stelt voor de concessies in te trekken. ‘Dat is een beslissing die uiteindelijk door de hele regering wordt genomen’, reageert Marghem. ‘Maar het doel is inderdaad om de steun maximaal te verminderen, want de factuur voor de consument wordt te groot.’

De offshore windmolenparken vormen een federale bijdrage aan de klimaatdoelstellingen die België tegen 2020 moet halen. Dan moet onder meer het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix opgetild zijn tot 13 procent. Sefcovic meent dat ons land de doelstellingen nog steeds kan halen. ‘Het is niet onmogelijk, maar het zal volgehouden inspanningen vergen van het federale en gewestelijke niveau’, aldus de vicevoorzitter van de Commissie.

Sefcovic prees voorts de LNG-terminal in Zeebrugge en de sterke interconnectie van de energienetwerken met de buurlanden. ‘Bemoedigd’ was hij ook door de plannen om de steun voor bedrijfswagens te vervangen door mobiliteitsbudgetten. Zelf pleitte Sefcovic ook voor steun aan elektrische bedrijfswagens, aldus Tommelein, die met genoegen vernam dat grote biomassacentrales ook bij de Commissie niet meer in de bovenste schuif liggen.

Partner Content