Europees Muziekfestival voor de Jeugd wint Cultuurprijs voor Amateurkunsten

25/04/13 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

De jury prijst EMJ vooral omdat meer dan 3.000 jongeren van over de hele wereld er de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken, over alle grenzen en ideologieën heen.

Europees Muziekfestival voor de Jeugd wint Cultuurprijs voor Amateurkunsten

© Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten uitgereikt aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd uit Neerpelt.

De uitreiking vond plaats bij de start van de Week van de Amateurkunsten in Gent. De jury prijst EMJ vooral omdat meer dan 3.000 jongeren van over de hele wereld er de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken, over alle grenzen en ideologieën heen.

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in Neerpelt begon bescheiden in 1953 als een initiatief van de plaatselijke afdeling van het Davidsfonds. Maar al snel groeide het festival uit tot een van de meest vooraanstaande jeugdmuziekfestivals in Europa.

Voor de 61ste editie begin mei zullen 3.500 jongeren van 107 kinder- en jeugdensembles uit 22 verschillende landen in Neerpelt neerstrijken. Dat het festival een ijzersterke reputatie heeft, is dan ook een understatement van jewelste.

Musiceren en verbroederen

EMJ heeft vocale en instrumentale edities, die elkaar om het jaar afwisselen. In 2013 is het de beurt aan de fanfares, brassbands en orkesten om zich met elkaar te meten voor een professionele jury.

"Jongeren van over de hele wereld krijgen er de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaars cultuur kennis te maken. Ze kunnen samen musiceren, zingen en verbroederen, over alle grenzen en ideologieën heen. Die ontmoetingsfunctie is nog belangrijker dan het hoogstaande peil van de competitie," aldus de jury.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Met de hele lokale gemeenschap de wereld onthalen en tegelijk Vlaanderen internationale uitstraling geven: het Europees Muziekfestival voor de Jeugd doet het al decennia. Duizenden jongeren beleefden in Neerpelt een onvergetelijke ervaring. Ze konden eigen talent tonen en andermans talent waarderen. Dat alles maakt dit Muziekfestival tot een zeer terechte winnaar!" (TE)

Onze partners