‘Europees Hof van Justitie buigt zich over visumkwestie’

Theo Francken © Belga Image

Er komt mogelijk een nieuwe wending in de zaak rond de visa voor een gezin uit het Syrische Aleppo.

Het Europees Hof van Justitie gaat zich immers over een vergelijkbare zaak buigen, melden verschillende bronnen. Die uitspraak zal voor heel de Europese Unie gelden en kan dus gevolgen hebben voor de kwestie van het Syrisch gezin aan wie staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigert een visum te geven. Het hof van beroep in Brussel heeft hem daar opnieuw toe verplicht, op straffe van een dwangsom. Francken gaat in Cassatieberoep.

Vraag

De krant Le Soir meldt, verwijzend naar bronnen binnen de regering, dat de Nederlandstalige en Franstalige kamers van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) samen aan het Europees Hof van Justitie hebben gevraagd om, in een ander dossier dan dat van het Syrisch gezin uit Aleppo, een uitspraak te doen over de vraag of een familie die in het buitenland woont een visum kan aanvragen om vervolgens in België een asielaanvraag in te dienen. ‘Een bewijs dat er toch twijfel bestaat over de visumkwestie binnen de Belgische magistratuur,’ besluit Le Soir.

Het was de RVV die op 20 oktober 2016 al beslist had dat de Belgische Staat het Syrisch gezin met twee minderjarige kinderen uit Aleppo, visa of doorgangsvergunningen voor drie maanden moest geven. Het gezin zou hier opgevangen worden door een Belgische familie. Francken tekende tegen die uitspraak beroep aan, maar kreeg dus ongelijk.

Precedent

De uitspraak van het Europese Hof wordt binnen drie tot vier maanden verwacht en zou een precedent kunnen scheppen. Het beleid van humanitaire visa mag dan wel een Europese regelgevende basis hebben, het verschilt heel erg van land tot land. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content