Erfgoedcel stapt collectief op omwille van Bourgeois

16/04/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

De leiding van de Erfgoedcel dient collectief ontslag in uit onvrede met het beleid van Erfgoedminister Geert Bourgeois.

Erfgoedcel stapt collectief op omwille van Bourgeois

© Belga

De voorzitters van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) leggen collectief hun functie neer, met onmiddellijke ingang. Ze zijn teleurgesteld over de manier van werken en voelen zich tekortgedaan door Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Erfgoeddecreet

Aanleiding voor het ongenoegen is het erfgoeddecreet. "De initiële bedoeling ervan is goed: de regelgeving over onroerend erfgoed op elkaar afstemmen", zegt ontslagnemend voorzitter Anne Mie Draye. "Maar in de uitwerking loopt het al geruime tijd fout. Minister Bourgeois heeft totaal geen oren naar de bedenkingen uit het veld. Ook ons advies heeft hij grotendeels naast zich neergelegd."

Erfgoedzorg

Volgens de commissie spuit het decreet mist over de financiering van erfgoedzorg. En over het schuiven met bevoegdheden tussen Vlaanderen en de gemeentes die in de toekomst deels verantwoordelijk worden voor hun eigen erfgoedbeleid, blijft "de grootste onduidelijkheid" bestaan. Ook de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening formuleerde in het verleden kritiek.

Bourgeois wijst erop dat het erfgoeddecreet nog in volle ontwerpfase zit en noemt de inhoudelijke kritiek van de vier "vederlicht, weinig onderbouwd en onterecht". (Belga/EE)

Onze partners