Vrije Tribune

‘Er is wel degelijk een alternatief voor de talentdestructie bij Belfius’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Misschien kan onze staatsbank een voorbeeld nemen aan KBC dat werknemers betaalt om te werken, niet om thuis te zitten, zo schrijft Johan Klaps (N-VA).

Vorige week werd bekend dat Belfius zijn 55-plussers met spoed oproept nog snel met vervroegd pensioen te gaan. Ongeveer 300 medewerkers krijgen een ‘uitstapregeling met tijdskrediet’ aangeboden. Die komt erop neerkomt dat ze tot hun 58ste halftijds kunnen werken. Daarna hoeft werken niet meer. Het halftijdse loon van de medewerkers wordt aangevuld met een RVA-uitkering en een premie van de bank.

Net op tijd zijn ze ermee op de Pachecolaan. Vanaf 1 januari wordt de minimumleeftijd voor een landingsbaan namelijk verhoogd van 55 naar 60 jaar. Voor velen logisch, want de staat van onze pensioenen is zo precair dat we met z’n allen wat langer moeten werken. Dat een bedrijf met als enige aandeelhouder de staat (u en ik dus) dit systeem op de valreep nog snel toepast, mag dan wettelijk zijn, het is een hoogst ongelukkige beslissing.

Natuurlijk is er een probleem met 55-plussers: ze kosten bedrijven handenvol geld. Vooral door de loonbarema’s brengt een jonge werknemer meer op voor een bedrijf dan hij kost. Bij een oudere werknemer is dat helaas omgekeerd. Nogal logisch dat de verleiding dan groot is om afscheid te nemen van die dure vogels. Door de loonlasten naar beneden te halen, wil de regering Michel jobbehoud en -creatie bevorderen en volgens de prognoses van de Nationale Bank zal ze daar ook in slagen.

Het kan ook anders

Maar ook de bedrijven moeten een omslag in hun denken maken. De afdankingslogica kan vervangen worden door een hedendaags personeelsbeleid, en daarvoor moet Belfius het zelfs niet ver gaan zoeken. Sectorgenoot KBC lanceerde in februari zijn Minervaplan waarbij 55-plussers voortaan kunnen kiezen uit vijf gelijkwaardige tewerkstellingstrajecten, zowel binnen als buiten KBC. Het plan gaat uit van een aanpak op maat voor alle oudere medewerkers. Ze blijven inzetbaar en krijgen werkbaar werk aangeboden tot hun pensioen. Mensen blijven nu eenmaal langer actief als ze bewust voor een job kunnen kiezen die ze graag doen. Eén van de loopbaanpaden biedt zelfs de mogelijkheid om via een poolingsysteem met behoud van een KBC-contract bij een ander bedrijf aan de slag te gaan.

Kort daarna lanceerden Axa, Belgacom,KBC, SD Worx en Hazelheartwood met Experience@work een vergelijkbaar project voor 50-plussers. Samen met andere aangesloten bedrijven bieden ook zij hun oudere medewerkers de kans om tot hun pensioen actief te blijven. Deze medewerkers kunnen hun jarenlange ervaring inzetten voor projecten bij diverse werkgevers. Hun kennis kan op deze manier voor een boost zorgen waardoor er hele nieuwe inzichten en oplossingen groeien.

Betalen om te werken

Voor Belfius zijn werknemers blijkbaar vooral een kostenpost die via de uitstapregeling gemakkelijk kan worden geschrapt. KBC & co zetten daarentegen in op inzetbaarheid van medewerkers en op werkbaar werk. Zij valoriseren het talent van hun oudere medewerkers. Het Minerva-plan en het Experience@work-project zijn de bewijzen dat langer werken én werkbaar werk samengaan. Niet alleen nemen deze projecten afscheid van de destructieve omgang met het talent van oudere medewerkers, ze zijn ook de eerste significante stappen naar een flexibel loopbaanmodel. Misschien kunnen ze ook onze staatsbank tot voorbeeld strekken. Het betrokken personeel, de overheid en uiteindelijk wij allemaal zouden er wel bij varen. Bovendien betaalt Belfius dan werknemers om te werken, niet om thuis te zitten. Een net iets verstandiger personeelsbeleid, of niet ?

Johan Klaps, federaal parlementslid voor N-VA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content