Elio Di Rupo reageert scherp op mislukte uitwijzing

28/03/12 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Premier Elio Di Rupo benadrukt dat "met uiterst strenge hand" moet worden opgetreden tegen criminelen. N-VA eist dat de eerste minister zijn partijgenote Fatiha Saïdi terugfluit.

Er moet met uiterst strenge hand opgetreden worden tegen misdadigers of criminelen die illegaal in ons land verblijven en waarvoor geen plaats is in België. Dat zegt premier Elio Di Rupo in een reactie op de mislukte uitwijzing van Mohammed C., van wie nu blijkt dat hij al jaren illegaal in ons land verblijft en een zwaar crimineel verleden heeft.

PS-senator verhindert uitwijzing

Mohammed C. werd midden februari gerepatrieerd, maar door een tussenkomst van PS-senatrice Fatiha Saïdi blies de piloot van het vliegtuig de hele operatie af en is het nu wachten op een nieuw poging.

Oppositiepartij N-VA is hier niet over te spreken. Kamerlid Theo Francken eist dat de eerste minister zijn partijgenote terugfluit. Francken zal de premier in de plenaire vergadering aan te tand voelen.

Francken wou Di Rupo eerder al ondervragen over de kwestie, maar die verwijst naar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Die is echter momenteel in het buitenland.

In mededeling reageert premier Elio Di Rupo nu scherp op de feiten. Hij benadrukt dat "met uiterst strenge hand" moet worden opgetreden tegen criminelen en dat er in België geen plaats is voor misdadigers die illegaal in ons land verblijven.

Regeerakkoord

De federale regeringsleider herinnert ook aan wat er in het regeerakkoord staat over het verwijderingsbeleid. "Iedereen die niet over een verblijfsvergunning beschikt en geen mogelijkheid heeft er een te verkrijgen, moet een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten. Deze persoon moet worden uitgewezen met inachtneming van zijn rechten en onder gepaste veiligheidsomstandigheden".

Di Rupo voegt eraan toe dat de regering prioriteit geeft aan vrijwillige terugkeer, maar dat er wordt overgegaan tot gedwongen terugkeer indien dit niet mogelijk blijkt te zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners