Eenheidsstatuut: ‘Nu betogingsseizoen aftrappen is ronduit onverantwoord’ (VBO)

© Belga

Werkgeversorganisatie VBO heeft absoluut geen begrip voor de aankondiging die de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE deed: ‘We geven de aftrap voor het seizoen van manifestaties’

Werkgeversorganisatie VBO heeft absoluut geen begrip voor de aankondiging die de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE deed. “Donderdag geven we de aftrap voor het seizoen van de manifestaties”, klonk het bij Felipe Van Keirsbilck, secretaris-generaal van CNE. “De werkgevers en regering moeten weten dat, als we niet gehoord worden, we veel grotere acties zullen organiseren.” Het VBO heeft daar echter geen oren naar. “We roepen op om de sociale vrede te bewaren”, klinkt het.

“Nu het aantal faillisementen historisch hoog ligt, jobs sneuvelen, het vertrouwen keldert en investeringen worden uitgesteld, moet men er net alles aan doen om het vertrouwen te herstellen en het tij te keren om jobs te vrijwaren”, meent het VBO. De werkgeversorganisatie vraagt “met een open geest het debat aan te gaan, om tot een realistische oplossing te komen voor het dossier arbeiders en bedienden”.

CNE: ‘We gaan de aftrap geven van het betogingsseizoen’

Het CNE wil met hun acties druk uitoefenen op werkgevers en politiek. “Het is niet onze bedoeling om de burgers te storen, maar wel om druk uit te oefenen op de werkgevers en politiek. Zij moeten zich ervan bewust zijn dat wanneer de rode lijn overschreden wordt in de tekst over het eenheidsstatuut die ze voorbereiden voor juli, we in gemeensschappelijk vakbondsfront en binnen de 24 uur zeer grote blokkades zullen organiseren”, zei Van Keirsbilck. “En als de regering het nodig zou vinden om de zaak te rekken in de tijd, dan zullen wij niet wachten en ons mobiliseren in de maanden mei en juni.”

In alle regio’s van het zuiden van het land zullen volgens de CNE donderdag “bedrijven, winkelcentra en industriezones gesloten zijn”. In verschillende sectoren zal het werk volgens de vakbond neergelegd worden en in de namiddag zijn bezoeken gepland aan de Luikse zetels van de politieke partijen.

ABVV en ACV fietsen met belgerinkel door Gent voor eenheidsstatuut

Met fietsbel- en wekkergerinkel passeerden, elk afzonderlijk, delegaties van ABVV en ACV de Gentse partijsecretariaten. Ze willen de politici wakker schudden voor de
deadline van 8 juli in de discussie over het eenheidsstatuut én verduidelijken de discriminatie die er heerst tussen arbeiders en bedienden. Op de Gentse Vrijdagsmarkt verzamelden ongeveer 200 afgevaardigden van van de Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale van de socialistische vakbond. Op de Gentse Kouter vertrok een groep fietsers van de christelijke vakbond ACV.

Gewestelijk secretaris Erwin Callebaut (ABVV) herinnert aan een arrest van het Grondwettelijk Hof dat zegt dat bepaalde artikelen van de wet op de arbeidsovereenkomsten de Grondwet schenden. “Er wordt veel tijd verloren, want de politiek heeft blijkbaar andere katten te geselen”, klonk het. “Het dossier wordt toegespeeld aan de sociale partners, maar die geraken er niet uit. De regering heeft nog een goeie twee maanden om zich te schikken naar de uitspraak.”

Dat het huidige systeem discrimineert wordt duidelijk uit twee voorbeelden van afgevaardigden. De ene werkt al 17 jaar bij een chemisch bedrijf en zou bij geval van ontslag recht hebben op 28 dagen opzeg, zijn collega’s bedienden drie maanden per vijf gewerkte jaren. Een verzorgster die al 24 jaar met een arbeiderscontract in de thuiszorg werkt, heeft recht op 10 weken opzeg, tegenover haar collega’s verzorgenden met een bediendecontract in rust- of ziekenhuizen.

ABVV roept op de discriminatie te stoppen en herinnert aan de deadline van 8 juli. De vakbond vraagt om een goede ontslagbescherming voor arbeiders en bedienden te voorzien, de carensdag af te schaffen, een volledige inkomensbescherming in geval van ziekte en een inkomswaarborg in geval van tijdelijke werkloosheid. (Belga/SD)






Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content