Discussie coalitievorming nadert hoogtepunt

11/10/11 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Met het communautair akkoord op zak, verschuift de hamvraag zich in de Wetstraat naar de coalitievorming, met de sociaaleconomische discussies als bepalende factor.

Het is de Open VLD die zich het sterkst verzet tegen een zogenaamde 'obesitasregering': een regering waarin alle acht onderhandelende partijen zitten. Hoewel de liberalen niet expliciet naar de groenen van Ecolo en Groen! wijzen, lijkt het duidelijk dat ze hen er willen afrijden.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vreest dat met die 'obesitasregering' niet zal kunnen tegemoetgekomen worden aan de Europese vraag tot hervormingen en besparingen. Hij liet zich afgelopen weekend scherp uit over het sociaaleconomische luik van de nota van formateur Elio Di Rupo (PS). Kamervoorzitter André Flahaut laat verstaan dat de PS de Europese hervormingsaanbevelingen wel wil volgen, alleen "niet op een strikte manier".

Het afsluiten van het institutionele hoofdstuk betekent meteen ook het einde van de nood aan een tweederdemeerderheid. Voor het sociaaleconomische is een gewone meerderheid genoeg, voor Open VLD is dat zelfs noodzakelijk. Met meer partijen dan nodig bouw je geen stabiele ploeg, beklemtoonde ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne dinsdag in verschillende media.

Nationale eenheid

De Franstalige socialisten hebben het anders voor en blijven voorstander van een regering met acht partijen, zelfs al betekent dat een totaal gebrek aan oppositie aan Franstalige kant. Een regering zonder oppositie is weliswaar "gevaarlijk", maar gezien de huidige internationale financiële situatie is een soort regering van nationale eenheid misschien toch nodig, argumenteerde Kamervoorzitter Flahaut dinsdagochtend op de VRT-radio. Voor hem lijkt net een te krappe meerderheid onwerkbaar.

Groen! of Open VLD?

Het is nu aan formateur Elio Di Rupo om de knoop te ontwarren. Hij onderhoudt momenteel contacten met de verschillende protagonisten, in de hoop snel een vergelijk te vinden, zo bevestigde Flahaut nog. Partijgenote en vicepremier Laurette Onkelinx toonde zich alvast bereid het debat alsnog open te trekken. "De keuze stelt zich niet simpelweg tussen Open VLD en Groen!", klonk het op La Première (RTBF).

MR-voorzitter Charles Michel kreeg tot slot de vraag voorgeschoteld of zijn Vlaamse geestesgenoten van Open VLD misschien zelf aan de kant gelaten kunnen worden. "Niet ondenkbaar", reageerde hij. Al wordt de meerderheid aan Vlaamse kant dan natuurlijk wel erg krap. Vraag is dus of CD&V zoiets zou laten gebeuren. (Belga/SD)

Onze partners