Didier Reynders haalt opvallend hard uit naar CD&V

27/02/14 om 16:55 - Bijgewerkt om 17:40

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft de Nederlandstalige versie van zijn biografie 'Zonder taboes' voorgesteld. In een extra hoofdstuk gewijd aan Vlaanderen haalt Reynders opvallend hard uit naar de CD&V.

Didier Reynders haalt opvallend hard uit naar CD&V

Didier Reynders (MR) © BELGA

Het boek werd voorgesteld in Antwerpen. Bij de verkiezingen van 25 mei trekt Reynders de Brusselse MR-Kamerlijst. Dat hij in die positie ook Vlaamse stemmen kan gebruiken, is een van de redenen waarom zijn biografie precies nu ook in het Nederlands verschijnt, inclusief een nieuw hoofdstuk dat specifiek over Vlaanderen handelt. Daarin gaat hij dieper in op zijn kennismaking met en verhouding met Vlaanderen en de Vlaamse politici.

'Na de splitsing van BHV zal het voor de Vlamingen moeilijk zijn om in Brussel nog verkozenen te krijgen. Het is daarom nu aan mij om te laten zien wat ik voor hen kan doen', zei Reynders daarover bij de officiële voorstelling van het boek.

Aanval op CD&V

Het is in dat extra hoofdstuk 'Didier Reynders made in Vlaanderen' dat hij keihard uithaalt naar CD&V, dat hem in 2011 niet opnieuw als minister van Financiën wilde. 'Dat was hun eis en je ziet waar ons dat toe gebracht heeft', zegt hij over het beleid van zijn CD&V-opvolgers Steven Vanackere en Koen Geens.

'Al die jaren heb ik moeten aanhoren dat er een Vlaming moest komen op die post', zegt hij in het boek van Martin Buxant en Francis Van de Woestyne. 'Nu ik al twee jaar in een nieuwe regering zit, stel ik vast dat we toe zijn aan een tweede CD&V-minister van Financiën en dat er nooit zoveel discussie geweest is over de belasting op bedrijfswagens, over de hogere belasting op spaargeld, over de monsterboete van 309 procent en een hele reeks gelijkaardige maatregelen. Ook de hogere belasting voor liquidatieboni heeft de Vlaamse bedrijfsleiders de gordijnen in gejaagd.'

'Toen ik minister van Financiën was, vermeed ik dat de regering maatregelen nam die Unizo en Voka als crimineel bestempelen. Het zijn pestbelastingen die mensen treffen en weinig opbrengen.'

Dat CD&V met Vanackere iemand met een ACW-stempel minister van Financiën maakte, noemt Reynders een vergissing, gezien het gevoelige Arco-dossier. 'Gedurende meer dan een jaar bevond Vanackere zich in een mogelijk belangenconflict', vindt Reynders, die stelt dat hijzelf wel afstand kon bewaren.

Opvallend

De uithaal is opmerkelijk, alleen al omdat zijn partijvoorzitter Charles Michel recent het verbond van MR met CD&V bevestigde.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde al via Twitter: 'Zonder taboes: met de voeten vooruit richting coalitiepartners. Gesproken als een echte kandidaat-premier ... #cestdidier'

Premier

Met het oog op de verkiezingen vreest Reynders dat zijn Vlaamse 'geprivilegieerde partner' Open VLD de schietschijf wordt van CD&V en N-VA. Hij roept de partij op om duidelijk te stellen dat de 'pestbelastingen' die hen verweten worden, 'geen maatregelen waren van een liberale minister'.

Reynders was in 2007 een tijdje in beeld als mogelijke premier van een oranje-blauwe regering en die droom heeft hij naar eigen zeggen nog niet opgegeven. 'Ik zeg niet dat ik kandidaat ben, maar ik ben wel beschikbaar', zei hij donderdag. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners