Di Rupo werkt aan plan voor ArcelorMittal

27/10/12 om 04:11 - Bijgewerkt om 04:11

De Waalse regering en de vakbonden van ArcelorMittal hebben vrijdagavond overleg gepleegd met de premier. Inzet is een sociaal begeleidingsplan de ontslagen arbeiders van het bedrijf.

De gesprekken verliepen volgens de bonden constructief. De directie van ArcelorMittal, een syndicale delegatie en de Waalse regering waren in de namiddag al samengekomen om een technische werkgroep op te richten die een plan moet opstellen voor het Luikse industriegebied.

Vervolgens gingen de vakbondsvertegenwoordigers en de leden van de Waalse regering naar Brussel.

Vlaams activisme

"We zullen alles doen wat we kunnen om de vakbonden te steunen en om te komen tot een zo goed mogelijke samenwerking tussen de regeringen", verklaarde premier Elio Di Rupo.

De eerste minister ontkende dat de vergadering er enkel was gekomen nadat er kritiek was geuit op zijn 'Vlaams activisme'. Meerbepaald werd hem verweten dat hij zich erg actief opstelde in het dossier van Ford Genk, maar niet in andere sociale dossiers, zoals dat van ArcelorMittal in Luik.

Brugpensioen vanaf 52

Na afloop van het onderhoud toonden de vakbonden zich relatief tevreden. "De federale regering heeft zich in dit complexe dossier te onzer beschikking gesteld", zei Francis Gomez van de socialistische vakbond.

"We hebben ook gebruik gemaakt van de aanwezigheid van minister van Werk Monica De Coninck om te praten over het brugpensioen, dat we mogelijk willen maken vanaf 52 jaar", aldus nog Jordan Atanasov van de christelijke vakbond.

Concrete toezeggingen werden op dat vlak niet gedaan. (Belga/TV)

Onze partners