Di Rupo: 'Regering zal niet raken aan de index'

16/02/12 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

De regering zal niet raken aan de index, zegt premier Elio Di Rupo.

Di Rupo: 'Regering zal niet raken aan de index'

© Reuters

'De regering wil snel maatregelen nemen om de prijzen in de hand te houden en de concurrentiekracht van de bedrijven een boost te geven, " zei premier Elio Di Rupo tijdens het vragenuurtje in de kamer.

Over het automatisch indexeringssysteem was de premier duidelijk. Hij citeerde het regeerakkoord waarin staat dat "het indexeringssysteem van de lonen en de uitkeringen zal worden gehandhaafd, zowel om de binnenlandse vraag te ondersteunen als om de koopkracht van de burgers veilig te stellen".

Inflatiedruk

Di Rupo verwees echter ook naar de ambitie van zijn ploeg om voor de bedrijven een ambitieus concurrentiebeleid te voeren, de prijzen te beheersen en de inflatiedruk in te dammen.

"De regering wil zo snel mogelijk vooruitgang boeken in die belangrijke dossiers", luidde het, waarbij Di Rupo onder meer verwees naar de plannen van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) om de energieprijzen in te dijken. Die energieprijzen zijn immers grotendeels verantwoordelijk voor de inflatie.

De eerste minister benadrukte dat de elektriciteitsprijzen in België 67% hoger liggen dan in Frankrijk en 25% duurder zijn dan in Nederland. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners