Di Rupo is toenadering N-VA tot MR beu

08/10/10 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:35

De N-VA belooft intussen voorlopig niet in te stemmen met de hoogdringende behandeling van een wetsvoorstel over B-H-V.

PS-voorzitter Elio Di Rupo is het beu dat N-VA-voorzitter Bart De Wever steeds weer afkomt met de liberalen als onderhandelingspartner.

Dat heeft Di Rupo zondag duidelijk gemaakt op de VRT in een reactie op een uitspraak van N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke. Hij had op RTL gezegd dat het niet uitgesloten is dat N-VA-voorzitter Bart De Wever in het kader van de verduidelijkingsopdracht die hij van de koning gekregen heeft ook met MR-voorzitter Didier Reynders gaat praten.

Dat zou wel gebeuren in de hoedanigheid van Reynders als federaal minister van Financiën en om de zaken op financieel vlak te verduidelijken.

De Wever had vrijdagavond van de koning de opdracht gekregen om binnen de tien dagen de politieke standpunten te verduidelijken. De koning wil dat dat gebeurt met de zeven partijen die tot nu tot deelnemen aan de onderhandelingen, dus zonder de liberalen.

Maar in een aparte mededeling had De Wever onmiddellijk na zijn aanstelling als verduidelijker gemeld dat het hem vrij staat ook andere partijen te consulteren. Die boodschap werd zondag dus door Bracke geëxpliciteerd.

Dat leidde tot een bitse reactie van Di Rupo. Hij wees erop dat PS, CDH en Ecolo samen zeventig procent van de Franstalige bevolking vertegenwoordigen. 'Wij hebben beslist om samen te werken voor een grote staatshervorming met meer bevoegdheden voor de deelstaten. Voor een compromis moet je dus bij ons zijn', zo luidde het afgemeten.

N-VA drijft kwestie B-H-V niet op de spits

Nog zondag verklaarde N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon dat zijn partij bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar op dinsdag 12 oktober niet zal instemmen met de hoogdringende behandeling van een wetsvoorstel ter splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Het Vlaams Belang heeft een dergelijk voorstel ingediend. Maar volgens Jambon zal de N-VA geen initiatieven nemen die de verduidelijkingsopdracht van De Wever onmogelijk maken, zo zei hij in De Zevende Dag (VRT).

Jambon wees erop dat onderhandelingen de snelste weg zijn naar een splitsing van B-H-V. Maar als er tegen 18 oktober (de periode die De Wever voor zijn opdracht van de koning heeft gekregen) geen uitzicht is op een oplossing ligt de parlementaire weg open, aldus Jambon.

Ook CD&V, SP.A en Open VLD zullen bij de opening van het
parlementaire jaar de hoogdringende behandeling van het wetsvoorstel over B-H-V niet steunen. Vlaams Belang en Lijst Dedecker steunen de hoogdringende behandeling wel.

Onze partners