Deurwaarders gaan in België gerechtelijke boetes innen

20/04/15 om 07:10 - Bijgewerkt om 07:10

Na een succesvol project in Gent, zullen vanaf het derde kwartaal van 2015 over het hele land gerechtelijke boetes door deurwaarders geïnd worden. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigd.

Deurwaarders gaan in België gerechtelijke boetes innen

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil na een succesvol project in Gent overal deurwaarders uitsturen om gerechtelijke boetes te innen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Onbetaalde boetes

Op het bureau van de fiscus liggen momenteel nog voor honderden miljoenen euro's onbetaalde boetes opgestapeld. Voor 2013 en 2014 samen gaat het om 293.693.351 euro. Om de inning daarvan vlotter te laten verlopen heeft de fiscus tijdens een proefproject in Gent voor het eerst gerechtsdeurwaarders afgestuurd op wanbetalers die hun gerechtelijke boete maar niet vereffenen. Intussen zijn 12.704 dossiers effectief overgemaakt aan een gerechtsdeurwaarder, zo blijkt uit een antwoord van Van Overtveldt op een schriftelijke vraag van Sophie De Wit (N-VA).

Hele land

Sinds januari gaan de deurwaarders ook over tot gedwongen tenuitvoerlegging. Ondertussen hebben zij al 963.000 euro geïnd, ongeveer 11 procent van het totaal aan achterstallige Gentse boetes. Aangezien de methode vruchten afwerpt, krijgt ze vervolg in het hele land. "Het systeem zal geïmplementeerd worden in de loop van het derde kwartaal van 2015", zegt Van Overtveldt. (Belga/WB)

Onze partners