De Block heeft geen crisismanager meer nodig

28/03/12 om 07:07 - Bijgewerkt om 07:07

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft beslist om het mandaat van topambtenaar en crisismanager Peter De Roo niet te verlengen.

De Block heeft geen crisismanager meer nodig

© Belga

"'Het mandaat van meneer De Roo loopt af op 31 maart", zegt Els Cleemput, woordvoerster van De Block aan De Standaard. "In deze tijden van besparingen is het niet te verantwoorden dat we iemand met zo'n hoog loon in dienst houden voor zo weinig taken."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is het daar niet mee eens. "Zonder het over de persoon van Peter De Roo te hebben, betreuren we dat het mandaat verdwijnt. Vooral omdat het erop lijkt dat de staatssecretaris zelf niet naar duurzame oplossingen zoekt, maar vooral tijdelijke maatregelen neemt. Zo besliste ze onlangs dat het tarief dat gemeenten krijgen om opvang te organiseren zal dalen", zegt directeur Els Keytsman.

"De staatssecretaris zegt dat ze vooral inzet op terugkeer. En ook wij vinden dat een goed terugkeerbeleid nodig is. Maar een goed terugkeerbeleid begint bij een goed opvangbeleid".

Verzuurde persoonlijke relatie
Het kabinet van De Block heeft zich voor die beslissing gebaseerd op een evaluatie en aanbeveling van de directeur-generaal ad interim van Fedasil, Fanny François. Maar ook de verzuurde persoonlijke relatie tussen De Roo en De Block heeft volgens De Standaard ongetwijfeld een rol gespeeld in de beslissing.

Vooral zijn "open brief", waarin hij De Block aanmaande snel werk te maken van winteropvang voor dakloze asielzoekers, ligt de staatssecretaris zwaar op de maag. De Roo schreef de brief naar eigen zeggen "om humanitaire redenen", maar in een scherpe reactie noemde De Block zijn démarche toen "deloyaal".

De crisismanager voor de opvang van asielzoekers werd begin 2010 door de federale regering aangeduid, toen de opvangcrisis volop woedde. Zijn taak was om extra opvangplaatsen te creëren en daarbij te bemiddelen tussen Fedasil enerzijds en de gemeenten en OCMW's anderzijds. (Belga/TE)

Onze partners