Dader aanval zwavelzuur schuldig aan moordpoging

21/03/12 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:13

De jury van het Brusselse hof van assisen heeft Richard Remes (57) schuldig bevonden aan moordpoging op Patricia Lefranc. Hij goot een fles zwavelzuur over haar gezicht.

Dader aanval zwavelzuur schuldig aan moordpoging

© Belga

De jury van het Brusselse hof van assisen heeft Richard Remes (57) schuldig bevonden aan moordpoging op Patricia Lefranc. Op 1 december 2009 gooide Remes een fles met zwavelzuur naar zijn ex-minnares.

De 46-jarige vrouw overleefde de aanval maar liep zware letsels op in het aangezicht en haar bovenlichaam. De feiten deden zich voor in de inkomhall van het flatgebouw, in de Sippelberglaan in Sint-Jans-Molenbeek, waar beiden een appartement betrokken.

80 operaties

Het slachtoffer werd drie maanden in een kunstmatige coma gehouden in het ziekenhuis en onderging sindsdien meer dan 80 operaties. Nog steeds is de vrouw getekend door de derdegraadsbrandwonden die zij opliep.

De assisenjury weerhield de tenlastelegging moordpoging, de these die door de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie werd ondersteund. De jury verwierp de omschrijving marteling met zware gevolgen, zoals door de verdediging was gepleit.

"Richard Remes moet zich bewust geweest zijn van de eventueel dodelijke gevolgen", oordeelden de gezworenen. De beschuldigde heeft erkend dat hij in zijn appartement wel degelijk het zwavelzuur in een kom en een leeg conservenblik goot. Eenmaal in de hal van het gebouw voegde hij water toe aan de kom, hoewel hij op internet had gelezen dat het toevoegen van water aan zwavelzuur uit den boze is, preciseert de motivatie verder.

De juryleden weerhielden ook dat het etiket van de fles zwavelzuur, dat bij Richard Remes werd teruggevonden, vermeldde dat er geen water mocht toegevoegd worden en dat contact met de huid gevaarlijk was.

'Schoon schip maken'

In verband met de intentie om te doden wezen de juryleden op het feit dat de beschuldigde het slachtoffer ter hoogte van de hals en het gezicht overgoot, wat het risico op verstikking verhoogt, zoals medische experts benadrukten tijdens het proces. De tweede keer dat Remes het zuur uitgoot, getuigt van zijn intentie om "schoon schip te maken" met Patricia Lefranc.

De debatten over de strafmaat komen nog. Richard Remes riskeert een maximumstraf van 30 jaar opsluiting. (Belga/SD)


Onze partners