Cruciale week voor federale formatie

Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) verlaten het paleis, waar ze de formatieopdracht ontvangen hebben van koning Filip. © BELGA

De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering vatten de tweede lezing van de formateursnota aan. Er moeten nog heel wat knopen doorgehakt worden. De coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) moeten donderdag verslag uitbrengen bij de koning.

Volgens de planning vatten de onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open VLD om 16 uur de tweede lezing aan van de formateursnota. Wellicht komt het hoofdstuk Openbaar Ambt als eerste aan de beurt. Bij de eerste lezing, die donderdag werd afgerond, kregen de verschillende partijen de kans om amendementen in te dienen.

Eurocommissaris

Een van de belangrijkste knopen die deze week moeten worden doorgehakt, is die van de Belgische kandidaat-eurocommissaris. Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, gaf ons land na afloop van de Europese top zaterdagavond nog drie dagen de tijd – tot en met dinsdag dus – om een of meerdere kandidaten voor te stellen.

Er circuleren al een tijdje drie namen: Marianne Thyssen (CD&V), Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open VLD). De jongste dagen wordt ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten genoemd, maar die piste werd weinig waarschijnlijk geacht, ook al dringt Juncker naar verluidt aan op een vrouwelijke kandidaat.

Probleem voor de meeste partijen is wel dat een eurocommissaris meetelt bij de verdeling van de ministerposten. Een bron dichtbij de onderhandelaars herinnerde eraan dat wie de commissaris levert, dat zal moeten betalen bij de verdeling van de ministerposten.

Thyssen lijkt als enige vrouwelijke kandidaat-eurocommissaris dus over goede papieren te beschikken, maar kan het slachtoffer worden van de Belgische formatie, aangezien CD&V het premierschap voor Kris Peeters ambieert en wellicht niet beide topfuncties zal binnenrijven.

Begroting

Een ander heikel thema is de begroting. Om die op orde te houden voor Europa, moet ons land over de komende legislatuur (tegen 2019) op zoek naar ruim 17 miljard euro. Dat vereist politiek moeilijke keuzes.

Coformateur Peeters schat de totale inspanning zelfs op 20 miljard euro of meer, ‘een uitdaging om u tegen te zeggen’.

’15 ministers’

Het Laatste Nieuws schrijft intussen dat het in N-VA-kringen heeft opgevangen dat de nieuwe federale regering 15 ministers zal tellen. N-VA mikte lang op een kleinere ploeg met naast de premier vijf Vlaamse en vijf Franstalige ministers. ‘Maar dan wordt het te krap voor CD&V en Open VLD’, zo klinkt het.

N-VA zou drie ministers krijgen. CD&V zou naast de premier nog twee ministerposten binnenhalen, net als Open VLD.

Ambassadeurs

Volgens La Libre Belgique lijkt een voorstel van N-VA om nieuwe ambassadeurs vóór hun aanstelling te horen in het parlement, instemming te krijgen van de andere partijen.

Enkel de kandidaten voor de belangrijkste diplomatieke posten en de meest prestigieuze aanstellingen zouden voor de volksvertegenwoordigers in een parlementscommissie moeten verschijnen. Indien de Kamerleden na het ‘mondelinge examen’ twijfels hebben over de diplomaat, zouden ze de benoeming wel niet kunnen tegenhouden. De hoorzittingen zouden dus vooral moeten dienen om de diplomatieke vertegenwoordigers van België in belangrijke diplomatieke plaatsen een zekere democratische legitimiteit te geven. (Belga/KVDA)

Partner Content