Crevits over verhoging inschrijvingsgeld naar 890 euro: ‘We willen geen elitesysteem organiseren’

Hilde Crevits (CDV) © BELGA

Wie zich wil inschrijven in het hoger onderwijs, zal vanaf volgend academiejaar 890 euro betalen. Het inschrijvingsgeld voor beursstudenten blijft behouden op 105 euro. Minister van Onderwijs Hilde Crevits benadrukt dat de beslissing gekoppeld is aan sociale correcties.

‘We hebben er lang over nagedacht’, vertelde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in de De Ochtend. ‘Maar zelfs met die verhoging behoort Vlaanderen nog altijd bij de regio’s met een relatief laag inschrijvingsgeld. We investeren nog altijd 7.000 euro in een student, en als we kijken naar de ons omringende regio’s zien we dat studenten daar een veel groter deel zelf moeten betalen.’

Voorwaarden bijna-beursstudenten worden versoepeld

Het optrekken van het inschrijvingsgeld is gekoppeld aan sociale correcties, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Zo blijft het inschrijvingsgeld voor beursstudenten op 105 euro. Bijna-beursstudenten, van wie de ouders een inkomen hebben dat net te hoog is om voor een studiebeurs in aanmerking te komen, betalen 470 in plaats van 410 euro. Daartegenover staat dat de voorwaarden voor een erkenning als bijna-beursstudent worden versoepeld. Er zullen nu dubbel zo veel bijna-beursstudenten zijn. In totaal gaat het om 4.000 op een totaal van 30.000 studenten.

‘Op die manier blijft de drempel om te gaan studeren laag’, vindt Crevits. Ze stipt ook aan dat in Vlaanderen bijna een op de vier studenten recht heeft op een beurs. Verder gaat de Vlaamse regering studenten ook aanmoedigen om een voltijds studieprogramma op te nemen.

‘Eenmalige verhoging’

Minister van Onderwijs Hilde Crevits verdedigt de aanpassing van de studiegelden. ‘We zijn zorgzaam en evenwichtig tewerkgegaan, met een sociale toets’, zegt ze. Volgens Crevits is de maatregel net nodig om het onderwijs voor iedereen betaalbaar te houden.

Volgens Crevits gaat het om een eenmalige verhoging. ‘We willen geen elitesysteem organiseren’, benadrukt ze. ‘Daarom is het zo dat alle inschrijvingsgelden hetzelfde zijn.’ De universiteiten en hogescholen lieten de afgelopen maanden al meermaals weten dat ze vinden dat ze ondergefinancierd worden. ‘Iedereen moet bestparen, en bij het onderwijs is dat al minder dan het totale aandeel van onderwijs in de begroting.’

Haar voorstel voor het aangepaste inschrijvingsgeld gaat nu voor bespreking naar het Vlaams parlement.

Rector UGent: ‘Dit is geen compensatie’

Rector Anne De Paepe (UGent) is tevreden dat er nu duidelijk is over het bedrag. ‘We hebben altijd gevraagd dat het inschrijvingsgeld onder de 1.000 euro zou liggen, en dat is het geval.’ Volgens De Paepe is het een goede zaak dat de drempel niet te hoog wordt gemaakt.

‘Maar dit is geen compensatie’, benadrukte De Paepe in De Ochtend. ‘Want er zal in het hoger onderwijs nog meer bespaard moeten worden.’ Zo wijst ze erop dat de universiteiten wellicht minder sociale voorzieningen zullen kunnen aanbieden aan beursstudenten.

Vlaamse Vereniging van Studenten: ‘Kleine actie op 5 november’

In verschillende steden werd de afgelopen weken al betoogd tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. ‘Op 5 november mag u nog een kleine actie van ons verwachten’, zei Bram Roelant, de voorzitter van Vlaamse Vereninging van Studenten (VVS). ‘We voeren actie uit protest tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, maar ook tegen de andere besparingen die zullen worden doorgevoerd in het hoger onderwijs.'(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content