Coalitie Vilvoorde: Onderhandelingen zitten muurvast

12/11/12 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

Een maand na de gemeenteraadsverkiezingen is er in Vilvoorde nog steeds geen uitzicht op een nieuwe coalitie om de stad te besturen.

Coalitie Vilvoorde: Onderhandelingen zitten muurvast

© Belga

Hans Bonte (SP.A-Groen), winnaar van de verkiezingen, houdt vast aan zijn streven om een coalitie te vormen van zijn kartel met N-VA, Open VLD en CD&V. N-VA en Open VLD, die hun lot aan mekaar verbonden hebben, willen daarentegen alleen met SP.A-Groen scheep gaan.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam SP.A-Groen in Vilvoorde met 10 zetels op 35 als de grote overwinnaar uit de bus. Zowel N-VA als Open VLD haalde 6 zetels en liet enkele dagen na de stembusgang weten alleen met elkaar in een coalitie te stappen. De CD&V haalde 5 zetels, de Vilvocraten en het UF ieder 3 en het Vlaams Belang 2. Een coalitie van SP.A-Groen, N-VA en Open VLD heeft een meerderheid van 22 op 35 zetels. Als ook CD&V in de coalitie opgenomen wordt, beschikt de meerderheid over 27 zetels.

Mondeling akkoord

Volgens een onderhandelaar wordt er nog steeds gepraat maar zijn er nog geen resultaten. "Niet dat een coalitie met 4 partijen een absoluut taboe is, maar voor onze partij liever niet. Ook Caroline Gennez, een partijgenoot van Bonte, heeft vorige week nog in De Ochtend gezegd dat een coalitie met een partner op overschot doorgaans geen goede coalitie is. Dat er bij elke beslissing iemand op overschot is, is niet comfortabel."

Bonte bereikte eind oktober met N-VA en Open VLD een mondeling coalitie-akkoord maar verkondigde nadien op een persconferentie dat hij ook CD&V erbij wil. (Belga/INM)

Onze partners