COALITIE Antwerpen: De Wever begint aan formatienota

26/10/12 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Bart De Wever overhandigt volgende week zijn formatienota aan de drie overgebleven gesprekspartners: de Stadlijst, Groen en Open VLD.

COALITIE Antwerpen: De Wever begint aan formatienota

© Belga

In Antwerpen is de tweede verkennende gespreksronde van Bart De Wever (N-VA) ook zijn laatste als informateur geworden. De kandidaat-burgemeester geeft in een mededeling aan op basis van de gevoerde gesprekken aan de slag te zullen gaan om een formatienota uit te schrijven. In de loop van volgende week zal hij dat document aan de drie overgebleven gesprekspartners - de Stadslijst, Groen en Open VLD - overhandigen.

Aan de hand van de daaropvolgende reacties van de partijen zal De Wever bepalen wie nog een uitnodiging krijgt om mee aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om tot een nieuw bestuursakkoord voor Antwerpen te komen. De Stadslijst van SP.A en CD&V had al aangegeven dat ze enkel nog aan nieuwe gesprekken zou deelnemen als De Wever een duidelijke keuze zou bekendmaken voor een coalitie met hen én Groen.

Deze week gingen de verkennende gesprekken voornamelijk over het financiële aspect. Alle potentiële coalitiepartners verklaarden zich zoals verwacht akkoord met de cijfers die N-VA hen presenteerde over de raming voor het budget van de volgende bestuursperiode bij ongewijzigd beleid.

Budgettair realisme

Volgens De Wever hebben alle partijen zich ook geëngageerd tot 'budgettair realisme' en zullen ze bij nieuwe beleidsvoorstellen tijdens de formatiegesprekken telkens aangeven hoe ze die voorstellen precies denken te kunnen financieren. (Belga/INM)

Onze partners