Charles Michel: 'Ons normale leven zal er voortaan anders uitzien'

12/12/15 om 05:47 - Bijgewerkt om 05:47

"We moeten de waarheid zeggen, dit gaat nog lang duren. De vorige eeuw werden we geconfronteerd met twee dramatische wereldoorlogen, daarna volgde de Koude Oorlog. Nu is een nieuw hoofdstuk voor Europa aangebroken: dat van een anonieme vijand die bereid is om zichzelf op te blazen."

Charles Michel: 'Ons normale leven zal er voortaan anders uitzien'

Charles Michel © BELGA

Dat zegt premier Charles Michel (MR) in een interview met Het Nieuwsblad, waarbij hij voor het eerst uitvoerig terugblikt op de hectische periode na de aanslagen in Parijs, met de verhoogde terreurdreiging.

De premier noemt het moment dat hij vrijdagavond 20 november door OCAD op de hoogte werd gebracht over de verhoogde terreurdreiging "zonder twijfel het moeilijkste uit mijn carrière". "Ongezien, besefte ik. Ik heb dat nog nagevraagd bij mensen van de veiligheidsdienst. Nog nooit, echt nooit, werd een eerste minister in België geconfronteerd met zo'n informatie".

Volgens Michel zullen we ons moeten aanpassen aan een permanente terreurdreiging in Europa.

'Een beetje anders'

"Ik raak er week na week meer en meer van overtuigd dat onze generatie in Europa geconfronteerd wordt met een heel nieuw tijdperk: dat van een nieuw gevaar, een andere vorm van bedreiging, die heel moeilijk aan te pakken valt."

"Het is de bedoeling om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal leven. Maar ik moet de waarheid zeggen: het is mijn persoonlijke overtuiging dat een normaal leven er hier in de toekomst, net als in de rest van de wereld, een beetje anders zal uitzien. Iedereen zal wat meer aandacht moeten hebben voor veiligheid. We zullen bijvoorbeeld moeten leren leven met wat meer controle van de bagage, wat meer ­controle van de identiteiten, en nog andere veiligheidsmaatregelen."

(Belga/RR)

Onze partners