CD&V wil minstens één jaar voorlopig rijbewijs voor jongeren

31/12/10 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Veel weekendongevallen met jongeren zijn volgens de partij te wijten aan onervarenheid.

CD&V pleit voor een verstrenging van de rij-opleiding, die minstens een vol jaar zou moeten duren. Bedoeling is het aantal weekendongevallen met jongeren te verminderen.

Volgens CD&V-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh scoren jonge mensen zeer slecht in de statistieken over verkeersveiligheid, maar heeft dat niet in de eerste plaats met drank te maken. Wel vooral met onervarenheid en roekeloosheid, zo zegt hij vrijdag in De Morgen.

Daar wil hij iets aan doen via een verstrenging van de rij-opleiding. Concreet stelt CD&V voor dat een jongere zijn rijbewijs kan behalen vanaf 17 jaar, maar dan wel met een begeleider moet rijden tot hij 18 jaar is.

'Minstens één jaar rondrijden met een voorlopig rijbewijs is een must om ervaring op te doen', zo luidt het. De leeftijd om het theoretisch rij-examen te mogen afleggen, moet volgens Van den Bergh dan verlaagd worden tot 16 jaar.

Voorts wil CD&V dat een rijverbod in het weekend vaker als straf wordt opgelegd. De wetgever voorziet die mogelijkheid, maar wegens de praktische rompslomp blijft die mogelijkheid onderbenut, aldus Van den Bergh.

Lees meer over:

Onze partners