CD&V haalt slag thuis: btw-verhoging elektriciteit blijft in de indexkorf

28/08/15 om 12:21 - Bijgewerkt om 14:10

De hogere btw op elektriciteit blijft toch in de indexkorf. Dat is vanmorgen beslist op de ministerraad. Vooral CD&V drong aan op die beslissing.

CD&V haalt slag thuis: btw-verhoging elektriciteit blijft in de indexkorf

© belga

De btw-verhoging van 6 naar 21% op elektriciteit wordt meegenomen in de indexkorf. Dat is vanmorgen beslist op de ministerraad. Vooral CD&V, de partij van vicepremier Kris Peeters, had aangedrongen op de maatregel.

Reden dat CD&V hiervoor de forcing voerde, is dat er anders een tweede, kleinere, indexsprong gevraagd werd van de gezinnen. Concreet: door de btw-verhoging op te nemen in de indexkorf, zal de spildindex sneller overschreden worden, met de daaraan gekoppelde automatische loonindexering.

N-VA en Open VLD waren aanvankelijk maar koele minnaars van het voorstel van de christendemocraten, maar blijkbaar is er nu dus toch een akkoord.

De btw-verhoging komt er nadat de regering-Di Rupo de belasting verlaagd had om de stijgende energieprijzen wat te drukken.

Na afloop werd er op de persconferentie kort teruggekomen op het incident tussen Kris Peeters en Alexander De Croo. 'Er is vertrouwen', klonk het opnieuw bij allebei. Vanmorgen meldde de VRT al dat de plooien gisteravond waren gladgestreken.

(JH)

Lees meer over:

Onze partners