Bracke: Vlaams bestuur is niet altijd beter bestuur

22/07/10 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:42

Het N-VA-Kamerlid hekelt de regelneverij en de onwerkbare paperasserij.

Vlaams bestuur staat niet altijd voor beter bestuur. Regelneverij en paperasserij dreigen het bestuur op Vlaams niveau te verlammen. Dat schrijft N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke op zijn blog.

België behoeft een grondige hervorming, maar ook binnen Vlaanderen is die herdenking van taken en verantwoordelijkheden levensbelangrijk, aldus Bracke. Hij zegt meer en meer de indruk te krijgen dat Vlaanderen in feite niet zo goed bestuurd wordt.

'Toegegeven, Vlaanderen wordt anders bestuurd - België wordt gewoon niet (meer) bestuurd, en hoe aan de andere kant van het land beleid wordt gevoerd, dat zie je, exempli gratia aan de kwaliteit van het onderwijs. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat Vlaams bestuur staat voor beter bestuur', aldus Bracke.

'Paperasserij'

Volgens het kersverse Kamerlid heeft de politiek zijn primaat en zelfs zijn zeggenschap opgegeven en het beleid overgelaten aan de ambtenarij.

'Overal hoor je hoe de papieren werkelijkheid de bovenhand haalt op de echte werkelijkheid, hoe ambtelijke tijgers de decision makers zijn geworden', aldus Bracke .

'Je hoort dat soort klachten over onwerkbare paperasserij in het onderwijs, in de culturele sector, bij de werkgevers. Je hoort het zelfs uit de mond van de minister-president zelf'. Volgens het Kamerlid moet Vlaanderen dat probleem grondig aanpakken en een interne staatshervorming doorvoeren.

'We leven in een land met vijf regeringen. Dat één daarvan
niet/nauwelijks werkt, of onnozele beslissingen neemt over nummerplaten, allez vooruit, we zullen proberen daaraan iets te doen. Maar twee nietbeslissers is teveel', aldus Bracke.

Onze partners