BHV-burgemeesters gaan vrijuit

26/04/12 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Vijftien Vlaamse burgemeesters uit het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde moeten niet voor de strafrechter verschijnen omdat ze de laatste federale verkiezingen weigerden te organiseren.

BHV-burgemeesters gaan vrijuit

© Belga

Vijftien Vlaamse burgemeesters uit het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde moeten niet voor de strafrechter verschijnen omdat ze de laatste federale verkiezingen weigerden te organiseren. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. FDF'er Baron Del Marmol Hadelin had tegen hen klacht ingediend, maar het Brusselse parket had de buitenvervolgingstelling gevraagd en de raadkamer is die vordering gevolgd.

Net als bij de parlementsverkiezingen in 2007 en bij de Europese verkiezingen in 2009 weigerden in 2010 een 20-tal schepencolleges van Halle-Vilvoorde hun medewerking aan de organisatie van de verkiezingen uit protest tegen de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Ze vonden dat de verkiezingen om die reden ongrondwettelijk waren en weigerden kieslijsten op te stellen, oproepingsbrieven te versturen, enzovoort. Die taken werden telkens zonder problemen overgenomen door Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Baron Del Marmol Hadelin, gemeenteraadslid in Overijse voor de Franstalige eenheidslijst UF, had klacht ingediend bij het Brusselse gerecht tegen 15 burgemeesters en gemeenten. Volgens de FDF'er was de houding van de gemeentebesturen er een van manifeste onwil en burgerlijke ongehoorzaamheid.

BuitenvervolgingstellingHet Brusselse parket zag geen reden om de 15 burgemeesters en gemeenten te vervolgen en de Brusselse raadkamer is dezelfde mening toegedaan. De burgemeesters en gemeenten hadden een rechtsplegingsvergoeding van 11.000 euro geëist en een schadevergoeding voor tergend en roekeloos geding van nog eens 11.000 euro maar de raadkamer kende hen slechts 1 euro toe. (Belga/INM)

Onze partners