Belgocontrol kondigt acties aan op Brussels Airport

10/06/13 om 17:51 - Bijgewerkt om 17:51

Belgocontrol voert woensdag actie tegen de plannen van de Europese Commissie voor de liberalisering het Europese luchtruim.

Belgocontrol kondigt acties aan op Brussels Airport

© Belga

De liberale en socialistische vakbond bij Belgocontrol, dat instaat voor de luchtverkeersleiding boven ons land, kondigen voor woensdag tussen 9 en 17 uur stiptheidsacties aan.

"Stiptheidsacties betekent werken volgens het boekje, wat hoogstwaarschijnlijk vertraging betekent voor de reiziger", aldus vakbondssecretaris Rudy Tourlamain (VSOA).

De actie is gericht tegen de plannen van de Europese Commissie voor de liberalisering het Europese luchtruim.

Hinder in heel Europa

Het gaat woensdag om een Europese actiedag en dus zouden vluchten in heel Europa hinder ondervinden. De Franse luchtverkeersleiding kondigt voor dinsdag, woensdag én donderdag een staking aan. In andere landen zou het vooral gaan om tijdelijk of symbolisch protest.

Dinsdag maakt Europees Commissaris voor Transport Siim Kallas zijn voorstellen bekend om de "inefficiëntie" in het huidige Europese luchtruim weg te werken. "De druk komt van de luchtvaartmaatschappijen, die de kosten voor luchtverkeersleiding naar beneden willen halen", hekelen de vakbonden. Ze vrezen dat dit zal leiden tot slechtere arbeidsomstandigheden en jobverlies.

"In Steenokkerzeel beschikken we bijvoorbeeld over een heel goede meteoservice, maar wat als Europa die centraliseert in Duitsland?", illustreert Tourlamain.

De vakbondsman heeft ook kritiek op de werking van de Europese Commissie. "In plaats van landen met elkaar te laten overleggen, zet men ze tegen elkaar op."

Geen staking

Het was de Europese vakbond voor de transportsector (ETF) die vorige week opriep om op woensdag 12 juni een Europese actiedag te organiseren. VSOA en ACOD geven gehoor aan die oproep. "We hebben eraan gehouden geen staking te organiseren, enerzijds wegens de economische toestand en anderzijds wegens de problematiek van financiering van Belgocontrol", aldus Tourlamain.

De stiptheidsacties zouden zowel op Brussels Airport als op de regionale luchthavens worden gehouden. Voor de poorten van Belgocontrol in Steenokkerzeel zal worden gedemonstreerd en pamfletten uitgedeeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners