Belgische prinses op zoek naar miljarden van Leopold II

© Belga

Prinses Stéphanie de Windisch-Graetz, een rechtstreekse afstammeling van koning Leopold II (1835-1909), eist inzage in het testament van koning Leopold II.

Prinses Stéphanie de Windisch-Graetz heeft een exclusief interview gegeven aan de Nederlandse krant De Telegraaf. De prinses geeft er haar ongezouten mening over het Belgische koningshuis. Ze eist onder meer inzage in het testament van koning Leopold II.

De 75-jarige prinses Stéphanie stamt niet alleen af van Leopold, maar ook van de Mongoolse vorst Dzjengis Khan, en er bestaat ook nog een familierelatie met het Schotse koningshuis.

‘Nooit contact’

Met het zittende Belgische koningshuis is haar band volgens De Telegraaf minder hartelijk. “Ik spreek die mensen nooit. Zij hebben nog nooit contact met mij gezocht”, zegt Stéphanie. Haar betbetovergrootvader koning Leopold II droeg in 1909 de Belgische troon over aan zijn neef Albert omdat de koning drie dochters had, die door de zogeheten Salische wet geen aanspraak konden maken op de troon. De dochters ontvingen vrijwel niets van Leopolds erfenis.

De miljarden van Leopold II

Vandaag de dag beslaat die nalatenschap volgens de krant miljarden euro’s. Maar zelfs als er in België geen wetgeving had bestaan die troonopvolging tot 1991 uitsluitend aan mannelijke nazaten gunde, had prinses Stéphanie de troon niet willen bestijgen. “Ach weet je, de koning heeft vandaag de dag helemaal niets meer in te brengen. Het zijn meelijwekkende figuren in een gouden kooitje.” In De Telegraaf vertelt ze ook over haar vele pogingen om te achterhalen wat er precies in het testament van haar Leopold II heeft gestaan. “Het wordt mij als wettige erfgename geweigerd. Zonder enige reden. Dan vraag ik me af: wat willen ze in hemelsnaam verbergen?”

Goud in de Ardennen

De tegenwerking die Stéphanie ondervindt bij haar speurtocht naar haar familievermogen, voedt volgens de Nederlandse krant de geheimzinnigheid die al decennialang hangt rond het fortuin van Leopold II. Dat vergaarde hij ruim honderd jaar geleden in Congo, toen zijn privébezit en zeventig keer zo groot als België. Het geld stroomde de vele paleizen van Leopold binnen, dankzij de rubberwinning en handel in ivoor. Maar waar de opbrengst van de Belgische rooftocht door de schatkamer van Afrika precies gebleven is, weet niemand. Er gaan volgens De Telegraaf geruchten dat Leopold voor honderden miljoenen euro’s goudstaven liet begraven in de Ardennen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content